środa, 3 lipca 2013

Aromatyczny pstrąg pieczony z warzywami



Nadeszła chwila  na pstrąga z grilla:)
Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania ryby to własnie ją znalazłeś! Najlepszy i zarazem najpyszniejszy sposób na przygotowanie każdej ryby. Masłem, czosnkiem i tymiankiem nadziałyśmy pstrąga, ale świetnie sprawdzi się również: dorada, dorsz czy flądra. W zasadzie każdą rybę możemy przygotować w ten sposób i szczerze mówiąc, ten jest naszym absolutnym i niekwestionowanym faworytem. Chrupiąca skórka kryje w środku delikatne, rozpływające się w ustach mięso.
Jakże aromatyczne poprzez obecność gałązek tymianku!
Smak dopełni bukiet opiekanych warzyw. My miałyśmy pod ręką: ziemniaki, marchewkę, fasolkę szparagową, kalafiora oraz pomidorki, ale świetnie sprawdzą się: pietruszki, seler, pieczarki, cebula czy papryka. Po upieczeniu warzyw okazało się, że ząbki czosnku są delikatne i słodkie, wiec aż szkoda było nie skorzystać ze sposobności i  nie dodać ich do kremowego serka. W jego towarzystwie upieczone, chrupiące warzywa będą jeszcze lepsze!

Składniki:

2 pstrągi
1 główka czosnku
1/2 kg ziemniaków 
5 małych marchewek
1/2kg fasolki szparagowej
5 małych pietruszek
gałązka pomidorków koktajlowych
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki miodu
kilka gałązek tymianku
1 serek śmietankowy (typu Almette)
1 cytryna
Sól i pieprz

1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę opłucz i gotuj (w jednym garnku) do miękkości-ok 35min.

2. W tym samym czasie, w osobnym garnku ugotuj fasolkę do miękkości.

3. Rybę opłucz, osusz, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę dopraw w środku solą i pieprzem, włóż po łyżce masła, gałązkę tymianku, i ząbek czosnku pokrojony na plasterki, na górze ułóż po 2 plasterki cytryny. 

4. 2 łyżki masła rozpuść w garnku na małym ogniu, dodaj pół łyżeczki miodu i mieszaj aż do jego rozpuszczenia się. Wyłącz ogień i dodaj 1 starty ząbek czosnku. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

5. Ugotowane warzywa oraz gałązkę pomidorków wyłóż na blachę, obok ryby. Polej je maślaną zalewą i dobrze przemieszaj. Główkę czosnku przekrój na pół (razem z łupinką). Ułóż na blasze obok warzyw.

6. Piecz 35 min. w 200 stopniach z termoobiegiem.

7. Upieczony czosnek wyjmij z łupinek i zmiksuj razem z kremowym serkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

* Jeśli masz taką możliwość, zamiast piec pstrąga w piekarniku możesz użyć grilla. :)






1 komentarz:

  1. Ryba nie potrzebuje wymyslnych dodatkow, najlepiej smakuje w takiej wlasnie prostej wersji. Idealna!

    OdpowiedzUsuń