czwartek, 9 stycznia 2014

Krem z czerwonej soczewicy, pomidorów, tymianku i rozmarynu.


Oto jedna z najpyszniejszych zup jakie przyszło nam jeść i niekwestionowany #1 zimowych dań. Wręcz eksploduje smakiem i zapachem!
A wszystko podszyte sporą ilością białka, wapnia i żelaza, których zapewnia soczewica. 
Nasyci najbardziej wygłodniałych i sprawi, że nie będziecie mogli o niej zapomnieć.
Nie wymaga długiego gotowania, a jeśli zrobicie jej za dużo, możecie ją zamrozić.
Nie straci ani trochę swoich walorów smakowych i odżywczych.

Składniki:

1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
2 puszki pomidorów bez skórki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła

1. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku, w którym będzie gotować się zupa. Gdy delikatnie się zeszkli, dodaj obraną i pokrojona w talarki marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 5 min. Następnie dodaj pokrojonego w drobne krążki selera naciowego oraz zioła i przeciśnięte ząbki czosnku.
Smaż razem przez chwilę.
Teraz dodaj czerwoną soczewicę i zalej 1,5 l. wody. Gotuj  ok 20min, aż wszystkie składniki będą miękkie.

2. Teraz przyszedł czas na pomidory. Dodaj zawartość 2 puszek i gotuj wszystko przez następne 5min.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj 1 łyżkę masła. Zmiksuj i gotowe!
Jeśli  nie lubisz bardzo gęstej zupy, dolej wrzącej wody, aby rozcieńczyć.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Chciałabym taką zastać jak wrócę do domu.Ma wszystko co lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem co na ten temat sądzicie dziewczyny ale ja bym deko zmodyfikowała przepis- bo sama robię podobną zupkę , tylko daje świeży tymianek - rewelacja:) A do tego Wasze podpłomyki i żyć nie umierać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio soczewica bombarduje mnie z kazdej strony, jak nie na blogach to w gazetach. Chyba muszę ją wykorzystać do jakiegoś pysznego dania, tym kremem bardzo mnie do tego zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń