czwartek, 18 grudnia 2014

Muffinki imbirowo- cynamonowe


Zimowe muffiny w swoim składzie muszą zawierać takie przyprawy jak cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Ich aromat unosi się wówczas podczas pieczenia i jeszcze długo po nim, wprawiając domowników w doskonały humor. Muffiny, które Wam dziś przedstawiamy mają idealnie puszystą konsystencję oraz krem delikatnie przyprawiony cynamonem. Dzięki temu będą wprost idealnym kompanem do kubka gorącej herbaty w chłodne, zimowe popołudnie, albo mogą dumnie prezentować się na paterze na świątecznym stole.

Składniki (12 muffinek):

175 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru trzcinowego
50 g syropu klonowego
3 jajka, roztrzepane widelcem/trzepaczką
175 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
2-3 łyżki mleka


Cynamonowy krem:

200 g serka typu Philadelphia
170 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Zmiksuj masło, cukier oraz syrop klonowy do otrzymania lekkiej masy. Stopniowo dodawaj roztrzepane widelcem jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.

3. Przesiej do osobnego naczynia: mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy, a następnie dodawaj stopniowo do masy wraz z mlekiem.

4. Wyłóż masę do formki na muffinki wyłożonej papilotkami, a następnie piecz przez 20 min, do suchego patyczka. Wyjmij muffiny i pozwól im ostygnąć.

5. Przygotuj krem cynamonowy: wymieszaj mikserem masło pokrojone w kostkę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj serek kremowy oraz cynamon, krótko wymieszaj i schłodź w lodówce.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz