poniedziałek, 1 grudnia 2014

Czekoladki z bakaliami


Czy trzeba kogoś namawiać do bliższego spotkania z kawałkiem czekolady?
Aura za oknem wręcz zachęca do takiego akompaniamentu dla gorącej herbaty. Oto super-proste czekoladki, które zrobicie w 5 min. Podejrzewamy, że znikną w jeszcze krótszym czasie:)
Dodajcie do nich swoje ulubione składniki: orzechy, bakalie, kandyzowane owoce etc. My nie mogłyśmy się zdecydować i na naszych czekoladkach wylądowało wszystko co było pod ręką, Wyszła wersja barokowa, ale za to jaka pyszna.

Składniki:

1 tabliczka czekolady deserowej
garść ulubionych dodatków (w naszej wersji: pistacje, suszone morele, jagody goji, żurawiny, orzechy laskowe)

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej ( w garnku zagotuj wodę, na garnku połóż miskę z pokruszoną czekoladą i delikatnie mieszaj ją, aż się rozpuści pod wpływem ciepła).

2. Na blasze do pieczenia albo na desce do krojenia połóż pergamin. Łyżeczką do herbaty ponakładaj rozpuszczoną czekoladę. Na gorące, jeszcze niezastygnięte krążki poukładaj dodatki. Włóż do lodówki na 10 min. Gotowe.

Smacznego.












2 komentarze: