piątek, 29 marca 2013

Wielkanocne faszerowane jajka


Nie ma chyba stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Sposobów na ich"nadzianie" jest wiele, ale my przedstawiamy Wam, naszym zdaniem, najlepsze trzy wersje :) Dwa z nich to słowiańskie klasyki, natomiast jeden z nich jest przybyszem z Ameryki Południowej :)


Z  kremowym twarożkiem, koperkiem i rzodkiewką

Składniki (8 połówek)

4 jajka ugotowane na twardo
5/6 średniej wielkości rzodkiewek
1/4 kostki chudego twarogu
1/2 pęczka koperku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

* rzeżucha, koperek do dekoracji 

1. Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. 
2. Wyjmij żółtko.
3. W miseczce wymieszaj: twaróg, żółtko, pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę. Dodaj drobno posiekany koperek. Wymieszaj z majonezem oraz szczyptą soli i pieprzu. 
4. Nałóż czubatą łyżkę farszu na połówkę jajka.
5. Udekoruj rzeżuchą bądź koperkiem.







Z pieczarkami i mozzarellą - na ciepło z patelni

Składniki (8 połówek)

4 jajka ugotowane na twardo
5 dużych pieczarek
1/2 papryki (najlepiej czerwonej)
75 g tartej mozarelli
1 ząbek czosnku
garść koperku bądź natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól i pieprz

3 łyżki masła - do smażenia jajek

1. Jajka (całe w skorupkach) przekrój wzdłuż na pół.
2. Łyżeczką wyjmij białko z żółtkiem.
3. Paprykę pokrój w drobniutką kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 5 min, aż warzywa zmiękną.
4. Wyjęty środek jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niego przesmażone warzywa, przetarty czosnek, posiekany koperek (natka pietruszki) i mozzarellę.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Nałóż do skorupek.
7. Na patelni rozpuść masło. Ułóż jajka farszem do dołu. Podsmaż na złoty kolor, ok. 5 min.







Z guacamole i solonym nachosem

Składniki (8 połówek)

4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
1/2 limonki
1 ząbek czosnku
kilka listków kolendry
1 papryczka jalapeno (bądź inna ostra)
sól, pieprz
1 opakowanie solonych nachosów

1. Jajka (całe w skorupkach) przekrój wzdłuż na pół.
2. Łyżeczką wyjmij białko z żółtkiem.
3. Awokado rozgnieć widelcem, bądź zmiksuj.
4. Do zmiksowanego awokado dodaj: sok z limonki, posiekane listki kolendry, przeciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną na małe kawałeczki papryczkę.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
6. Pastę wymieszaj ze startym na tarce jajkiem na twardo.
7.  Skorupki nadziej guacamole. 
8. Udekoruj nachosem.





2 komentarze: