środa, 13 marca 2013

Tarta z łososiem i koperkiem




Wspaniała zarówno na obiad jak i na kolację. Na zimno i ciepło. Zawsze robi wrażenie, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodatkowo to idealny sposób na "odkurzenie" lodówki, bo masa jajeczno-śmietanowa przyjmie wszystko, co mamy w lodówce :)


Składniki:

Ciasto na tartę:
300g mąki pszennej
150g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko

Farsz:
400ml śmietany 22%
4 całe jajka
1 pęczek koperku
150g łososia wędzonego
pieprz, sól
1 cytryna

1. Mąkę przesiej przez sitko, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim jajko, posiekane masło i sól.
2. Dosyć szybko zagnieć ciasto. Im szybciej zagnieciesz, tym bardziej kruchy będzie spód.
3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do tortownicy o średnicy 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem.
5. (opcjonalnie) Ciasto przykryj pergaminem i wysyp ziarna grochu, żeby dodatkowo je obciążyć, aby nie urosło.
6. Piecz 15 min w 180°C.

7. W czasie, gdy ciasto się podpieka, w misce wymieszaj mikserem śmietanę z jajkami.
8. Pokrój na drobne kawałeczki łososia, posiekaj koperek i delikatnie wymieszaj z masą jajeczno-śmietanową.
9. Dopraw pieprzem, ok. 1/4 łyżeczki, i odrobiną soli (łosoś jest słony).
10. Masę wylej na podpieczony spód.
11. Piecz 45 min/180°C, bez termoobiegu.
12. 10 min przed końcem pieczenia, poukładaj plasterki cytryny, uprzednio sparzonej we wrzątku.


* Tartę możesz podać np. z sałatką z kolorowych pomidorów (opakowanie kolorowych pomidorków koktajlowych, 1 pomidor malinowy, 1 pomidor zwykły, 1 mała czerwona cebulka, 1 ząbek czosnku, parę listków świeżej bazylii, oliwa z oliwek, sól i pieprz).

Smacznego!






1 komentarz: