sobota, 23 marca 2013

Bagietka z pieczoną papryką, cynamonem i beszamelem





Pyszna, chrupiąca bagietka z beszamelem i paprykową salsą to idealny pomysł na przygotowanie czegoś pysznego na wieczór. Szybko i najsmaczniej na świecie! Połączenie aromatycznej, pieczonej papryki z cynamonem i octem balsamicznym to miłe zaskoczenie dla kubków smakowych. Dziękujemy Ksenitko za inspirację!

Składniki:

1 bagietka
3 kolorowe papryki
1 mała cebula
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, przekrój na 4 części i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piecz 30 min/ 190 stopni.


3. W tym czasie zrób sos beszamelowy:
    
W garnku o grubym dnie, rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj 1 łyżkę mąki. Dokładnie połącz. Powoli wlewaj pół szklanki mleka. Mieszaj nieustannie, przez około 5 min, do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
4. Upieczone papryki obierz ze skórki.

5. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smaż, na małym ogniu do lekkiego zarumienienia się cebuli. Teraz możesz wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, cynamon, ocet balsamiczny, sól i pieprz, Smaż razem przez około 3 min.
6. Bagietkę przekrój na pół. Wydrąż środek. Polej beszamelem a na wierzch połóż paprykowy farsz.
7. Zapiecz w piekarniku przez 5 min/180 stopni.

Smacznego!





1 komentarz: