poniedziałek, 27 maja 2013

Chili popcorn


Dzisiaj druga odsłona naszego popcornowego cyklu READY TO POP!
Jesteście gotowi? Będzie szybko i pikantnie! 
Ta wersja popcornu jest dosyć ostra, ale to od Was zależy intensywność smaku! 
Jeśli lubicie ostre potrawy to jedna łyżeczka cukru pudru w zupełności wystarczy.
Jeśli jednak nie jesteście entuzjastami pikantnego smaku, dodajcie 2 albo więcej łyżeczek cukru pudru.

Uwierzcie nam! Chcecie spróbować tego popcornu!!!


Składniki:

1 opakowanie popcornu (100 g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru pudru
1 papryczka chili (lub pół łyżeczki ostrej papryki w zalewie ze słoika np. Jalapeño, Piri Piri etc.)
sok z 1 limonki

1. Zrób popcorn. My kupiłyśmy taki, który można przygotować w kuchence mikrofalowej, ale równie dobrze możesz zrobić popcorn w garnku lub na patelni z dodatkiem rozgrzanego oleju. 

2. W moździerzu rozgnieć: sól, papryczki chili i cukier. Następnie połącz w dużej misce z popcornem.

3. Wyciśnij sok z limonki wprost do miski z popcornem, wydobędziesz w ten sposób głębię smaku. Wymieszaj dobrze, aby popcorn był dobrze pokryty aromatyczną marynatą.

* Teraz pozostaje Ci jedynie włączenie dobrego filmu/meczu :)

1 komentarz: