czwartek, 23 maja 2013

Tarta z botwinką i jajkiem


Na sezonowe smaki zawsze czekamy z ogromnym utęsknieniem. Kiedy nareszcie przychodzi ich czas, królują na naszych stołach, pojawiając się w różnych odsłonach. Naszym dzisiejszym gościem będzie botwinka. Pierwsze skojarzenie? Chłodnik! Zdecydowałyśmy jednak poszukać dla niej nowego towarzystwa i oto jest - tarta z botwinką w roli głównej!
Jej smak będzie za Wami chodził przez cały rok, przywołując na myśl wiosnę. 

Składniki:

Ciasto na tartę:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko


Farsz:
1 pęczek botwinki
150 g serka śmietankowego (typu Almette)
100 g sera żółtego
3 łyżki parmezanu
150 ml śmietany kremówki
3 jajka (w tym 1 na tardo)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz



1. Ciasto zrób wg tego przepisu.

Farsz:

2. Botwinkę opłucz, pokrój na 2 cm. kawałki, włóż do gotującej się, osolonej wody. Gotuj przez 3 min. Przecedź przez sitko.

3. W misce wymieszaj: serek śmietankowy, starty na tarce ser żółty, śmietanę, parmezan, 2 jajka, 1/4 łyżeczki soli, pieprz i gałkę. Na końcu dodaj botwinkę.

4. Wylej na podpieczony spód. Jajko na twardo pokrój w plasterki i rozłóż na wierzch masy.

5. Piecz ok. 30 min/175 stopni z termoobiegiem.

Smacznego!




Czas na piknik z home&you - półmetek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz