Nasza przyjaciółka Ola najlepiej wie jaką pamiątkę z wakacji przywieźć.
Z Czarnogóry otrzymałyśmy od niej słoik pysznej konfitury z fig. Długo myślałyśmy nad stworzeniem dla niej idealnego towarzystwa i zdaje się, że natrafiłyśmy na dobry trop... Od dzisiaj to nasza ulubiona kanapka, która sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. Swoje miejsce zagrzeje również w piknikowym koszu.
Jeśli nie znajdziecie konfitury z fig śmiało możecie zastąpić ją powidłami śliwkowymi.
Składniki:
ulubione pieczywo (np. ciabatta, bagietka, grahamka)
5 plasterków suszonej szynki, np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej
1 opakowanie serka Philadelphia (125 g)
kilka listków sałaty masłowej
2 łyżeczki konfitury z fig (lub powideł śliwkowych)
1. Liście sałaty umyj i osusz.
2. Pieczywo natnij wzdłuż, ale nie przecinaj do końca.
3. Posmaruj serkiem, ułóż liście sałaty, szynkę i posmaruj konfiturą.
Smacznego!
Fajna ta buła :)
OdpowiedzUsuń