poniedziałek, 13 maja 2013

Śniadanie mistrzów: odsłona pierwsza


Nasza przyjaciółka Ola najlepiej wie jaką pamiątkę z wakacji przywieźć.
Z Czarnogóry otrzymałyśmy od niej słoik pysznej konfitury z fig. Długo myślałyśmy nad stworzeniem dla niej idealnego towarzystwa i zdaje się, że natrafiłyśmy na dobry trop... Od dzisiaj to nasza ulubiona kanapka, która sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. Swoje miejsce zagrzeje również w piknikowym koszu.

Jeśli nie znajdziecie konfitury z fig śmiało możecie zastąpić ją powidłami śliwkowymi. 


Składniki:

ulubione pieczywo (np. ciabatta, bagietka, grahamka)
5 plasterków suszonej szynki, np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej
1 opakowanie serka Philadelphia (125 g)
kilka listków sałaty masłowej
2 łyżeczki konfitury z fig (lub powideł śliwkowych)

1. Liście sałaty umyj i osusz.

2. Pieczywo natnij wzdłuż, ale nie przecinaj do końca.

3. Posmaruj serkiem, ułóż liście sałaty, szynkę i posmaruj konfiturą.

Smacznego!



Czas na piknik z home&you - półmetek!

1 komentarz: