wtorek, 11 czerwca 2013

Gazpacho


Dzisiaj przyszedł czas na Gazpacho- chłodnik prosto z Hiszpanii.

Podczas swoich długich, upalnych letnich miesięcy Andaluzja chłodzi się Gazpacho. Chłodnik ten zyskał sławę na całym świecie, bo jak tu nie lubić doskonale zgranego połączenia soczystych pomidorów z chrupiącymi warzywami?!
Gazpacho określane  często jako płynna sałatka, pochodzi najprawdopodobniej od starożytnych Rzymian, którzy mieli w zwyczaju maczać chleb w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Dopiero gdy Hiszpanie odkryli Nowy Świat i do Europy zawitały papryka i pomidory, receptura Gazpacho została o nie powiększona, zupa stała się bardziej sycąca i pożywna. Była przez to nazywana: zupą hiszpańskich biedaków i robotników, którzy mogli je przygotowywać z najtańszych i najbardziej dostępnych składników. Jednocześnie, zupa doskonale orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni.

W Hiszpanii można spróbować różnych rodzajów Gazpacho:
-Tradycyjne Gazpacho- najbardziej tradycyjne i znane. Na bazie pomidorów, czosnku, papryki, oliwy z oliwek i czerstwego chleba. Jeśli nigdy nie jadłeś gazpacho, od tego należy zacząć!
Ajoblanco -białe Gazpacho, na bazie mielonych migdałów, czosnku i winogron.
Salmorejo- bardziej kremowe niż tradycyjne Gazpacho. Zawiera więcej chleba. Podawane z jajkiem i szynką Serrano.
Gazpacho Verde- zimny krem z prowincji Huelva. Z awokado, ogórka, zielonej papryki i tabasco.

Starałyśmy się, aby nasze Gazpacho, było jak najbardziej zgodne z tradycyjnym przepisem, podajemy składniki na 4 porcje:


Składniki:

4 dojrzałe pomidory
200 ml soku pomidorowego
1 papryka (my dałyśmy pomarańczową)
2 małe gruntowe ogórki
300 g pomidorków koktajlowych
pół małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 czerstwa bułka
1 łyżeczka ostrej oliwy (bądź ostre papryczki z zalewy/tabasco/drobno pokrojona ostra papryczka)
3 łyżki oliwy z oliwek
 garść świeżych ziół (ew.1 łyżeczka ziół prowansalskich)

1. Pomidory (tylko te duże, bez cherry) sparz, obierz ze skórki. Zmiksuj razem z sokiem pomidorowym.

2. Wszystkie warzywa pokrój w drobniutką kostkę, przeciśnij ząbek czosnku, bułkę porwij na kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszaj razem ze zmiksowanymi pomidorami. Zostaw trochę warzyw do posypania na górze. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek oraz ostrą oliwę. Zioła posiekaj i wymieszaj razem z chłodnikiem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Podawaj z chlebem oraz pokrojonymi w drobną kosteczkę warzywami, tak aby każdy mógł wybrać sobie swoje ulubione dodatki.

Smacznego!






3 komentarze:

  1. Nie znam jeszcze wszystkich, a gazpacho już wybił się na prowadzenie i jest moim faworytem !

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i to bardzo :) i do tego jak pięknie podane, cudnie !

    OdpowiedzUsuń