wtorek, 8 października 2013

Bruschetta z porem, figami i fetą



Chrupiąca propozycja na przekąskę rodem z Italii...
To już pewne, jesteśmy zdeklarowanymi wyznawczyniami pora:) Zupy-kremy, sosy do makaronu,  wszelkiego rodzaju zapiekanki i risotta z dodatkiem tego warzywa należą do czołówki ulubionych potraw! Tym razem przyszedł czas na coś szybkiego a jednocześnie zaskakującego.  Słodkawy smak duszonych porów ze słoną fetą i aromatycznymi orzechami podbija nasze kubki smakowe!
Jesteśmy pewne, że te grzanki zostaną już z Wami na zawsze:)


Składniki  (na 4 grzanki)

4 kromki ciabatty (albo innego ulubionego pieczywa)
1 por
4 figi
5 orzechów włoskich, uprzednio uprażonych na suchej patelni
50g sera feta
oliwa z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

*opcjonalnie pół szklanki białego, wytrawnego wina


1. Pora przetnij wzdłuż i umyj. Pokrój na cieniutkie paseczki (część białą i ciemnozieloną).

2. Podsmaż  go na odrobinie oliwy z oliwek, na małym ogniu.
* Jeśli robisz wersję z winem, teraz przyszedł na nie czas. Wlej je na patelnie i duś razem z porami. Po upływie 5 minut, gdy pory delikatnie się podduszą a wino zredukuje objętość dodaj do nich pokrojoną w cienkie plasterki figę i posiekane orzechy włoskie. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej

3. Ciabattę pokrój na kromki. Każdą z nich ułóż na rozgrzanej patelni. Skrop oliwą z oliwek. Smaż po obu stronach, aż będzie złocista i chrupiąca.

4. Na każdej grzance ułóż duszone pory i posyp skruszona w dłoniach fetą.

Smacznego!








1 komentarz: