Można śmiało powiedzieć, że płatki owsiane przeżywają teraz swój renesans.
Powracają po latach zapomnienia i wyklęcia z naszych dziecięcych wspomnień. Owsianka jest nie tylko pyszna, ale niesamowicie zdrowa. Łatwa w przygotowaniu, z różnymi dodatkami, które sprawią, że nasze śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze i pożywne. Dlaczego więc nie spróbować jednego z poniższych przepisów:)
Dowiedziono, że obniża poziom cholesterolu we krwi, na długo daje poczucie sytości oraz jest źródłem magnezu, żelaza i błonnika. Wybierając płatki owsiane, omijajmy te błyskawiczne- są już częściowo przetworzone a przez to uboższe w wiele cennych składników. Klasyczną owsiankę przygotowujemy na mleku, ale ponieważ nie każdemu ono służy (w szczególności dorosłym, którzy nie trawią już tak laktozy jak dzieci) proponujemy, żeby przygotowywać ją na bazie wody. Będzie równie smaczna jak jej mleczna koleżanka, ale dużo bardziej lekkostrawna.
W sklepach możemy dostać różne rodzaje płatków owsianych:
zwykłe- z całego ziarna
górskie- z pokrojonego ziarna
błyskawiczne- z pokrojonego ziarna, poddane obróbce hydrotermicznej
Warto też wspomnieć o wartości odżywczej naszej dzisiejszej bohaterki:
Białk0- 13,5g/100g
Węglowodany 31,2g/100g
Tłuszcze 7,5g/100g
Błonnik pokarmowy 6,9g/100g
Magnez 140mg/100g
Potas 340mg/100g
Żelazo 4,6 mg/100g
Cynk 4,4mg/100g
To wszystko sprawia, że w rankingu najzdrowszych produktów świata zajmuje 3 miejsce, zaraz za owocami palmy acai oraz czosnkiem.
Chcemy podpowiedzieć Wam, co możemy do niej dodać, by się szybko nie znudziła i lepiej smakowała.
Jutro na blogu: owsianka Jamiego Olivera z karmelizowanym jabłkiem i jeżynami:)
To mi się podoba! :) Nie mogę doczekać się doczekać przepisów na owsianki. Uwielbiam je, to jedno z najlepszych śniadań.
OdpowiedzUsuńZapiekana owsianka korzenna brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńco za cudne owsianki ! jest ich wielką fanką, także nie umiem doczekać się przepisów :)
OdpowiedzUsuń