wtorek, 29 października 2013
Owsianka z bananami i prażonymi orzechami
Nic dodać, nic ująć. Banany w karmelu i prażone orzechy robią robotę :) Będziecie potrzebować banana, garść orzechów oraz 5 minut aby ją przygotować. Do dzieła!
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka/wody
1 banan
garść orzechów ziemnych
łyżka miodu/syropu klonowego
1/4 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka rumu bądź brandy (opcjonalnie)
1. Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem lub wodą, dodaj szczyptę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-6 min mieszając od czasu, aż owsianka zgęstnieje.
2. Gdy owsianka się gotuje przygotuj resztę składników. Na rozgrzaną patelnię wsyp orzechy i praż je do uzyskania złotego koloru, przez 2-3 min., a następnie przesyp je do miseczki. Na patelni rozpuść miód, dodaj szczyptę cynamonu oraz pokrojonego banana. Jeśli robisz wersje z alkoholem, traz przyszedł na niego czas. Smaż, aż miód zgęstnieje, a następnie wyłóż na owsiankę. Posyp prażonymi orzechami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz