wtorek, 29 października 2013

Owsianka z bananami i prażonymi orzechami


Nic dodać, nic ująć. Banany w karmelu i prażone orzechy robią robotę :) Będziecie potrzebować banana, garść orzechów oraz 5 minut aby ją przygotować. Do dzieła!

Składniki:

pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka/wody
1 banan
garść orzechów ziemnych
łyżka miodu/syropu klonowego
1/4 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka rumu bądź brandy (opcjonalnie) 

1. Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem lub wodą, dodaj szczyptę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-6 min mieszając od czasu, aż owsianka zgęstnieje. 

2. Gdy owsianka się gotuje przygotuj resztę składników. Na rozgrzaną patelnię wsyp orzechy i praż je do uzyskania złotego koloru, przez 2-3 min., a następnie przesyp je do miseczki. Na patelni rozpuść miód, dodaj szczyptę cynamonu oraz pokrojonego banana. Jeśli robisz wersje z alkoholem, traz przyszedł na niego czas. Smaż, aż miód zgęstnieje, a następnie wyłóż na owsiankę. Posyp prażonymi orzechami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz