wtorek, 1 października 2013

Pieczony ryż ze śliwkami i migdałami.



Odświeżona wersja dobrze znanego wszystkim zapiekanego ryżu. Niesamowicie prosta w wykonaniu a przy tym jakże aromatyczna i pyszna! Wykorzystajmy okres królowania śliwek na targach, nie tylko do powideł czy ciast, ale również do historii obiadowych!

Składniki:

2 saszetki brązowego ryżu
1kg śliwek
1 pomarańcza
garść płatków migdałów
2 łyżki cukru

1. Ugotuj ryż wg. wskazówek na opakowaniu.

2. W czasie gdy ryż się gotuje, przygotuj śliwki. Umyte, przekrój na połówki i włóż do rondelka. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy, sok wyciśnięty z jej połowy oraz cukier. Smaż przez ok 5 min, aż śliwki delikatnie  zmiękną. 

3. Ugotowany ryż przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim śliwki i posyp płatkami migdałów. Piecz przez 15 min w 170 stopniach.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Zapiekany ryż jadłam tylko z jabłkami, ale wersja ze śliwkami wydaje się równie smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń