Ostatnio natknęłyśmy się na pieczoną wersję owsianki. Okazuje się, że nie musi ona występować wyłącznie jako zupa mleczna. Równie dobrze smakuje w zapiekanej wersji z owocami czy orzechami, przypominającej ciasto. Jest to propozycja wprost idealna na weekend, kiedy to dysponujemy większa ilością czasu niż w trakcie tygodnia. Ta owsianka sprawdzi się również jako "koło ratunkowe" gdy jesteśmy na diecie. Bez większych wyrzutów sumienia możemy bowiem zjeść foremkę takiego "ciasta", delektując się jego korzennym, piernikowym smakiem.
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
1/6 szkl. mleka
1 duże jabłko
1 jajko
1 łyżka syropu klonowego/miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
garść orzechów ziemnych
garść rodzynek
1. Obierz jabłko. Połowę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach, a drugą część pokrój w dużą kostkę.
2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x5 cm. Jeśli takiej nie posiadasz możesz upiec owsiankę np. w formie na muffinki.
3. Piecz 40 min. w 170 stopniach.
Smacznego!
znakomicie wygląda ! uwielbiam po prostu owsianki, a takie pieczone są idealne na chłodniejsze poranki :) poza tym te jesienne smaki, aromaty - temu nie da się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń