niedziela, 17 listopada 2013

Owsianka z karmelizowaną gruszką i pistacjami



Pożywna i zdrowa owsianka w towarzystwie aromatycznej, oblanej karmelem gruszki!
Poranek umilą również chrupiące pistacje, które dodadzą sporą dawkę witaminy B6.  
 Jedna porcja zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątróbka, która jest uważana za „szczególnie bogate źródło” tej witaminy.

Pistacjowe PS. Czy Wiesz, że 1 pistacja to tylko 3 kalorie :)


Składniki:

pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka/wody
pół gruszki
2 łyżki pistacji
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka cukru
2 łyżki masła


1. Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem lub wodą. Gotuj na średnim ogniu z dodatkiem miodu przez ok. 5-6 min, mieszając od czasu do czasu, aż owsianka zgęstnieje. Dopraw szczyptą soli.

2. W czasie gdy owsianka się gotuje, przygotuj gruszkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier. Cięgle mieszając doprowadź do zgęstnienia karmelu (na małym ogniu). Gdy będzie gotowy ułóż na nim połowę gruszki. Smaż przez 1 min. po obu stronach.

3. Pistacje obierz z łupin i przepłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich nadmiar soli. Ułóż na rozgrzaną, suchą patelnię i praż aż do ich zarumienienia się.

4. Przełóż do miseczki owsiankę, po środku ułóż gruszkę i posyp pistacjami

Smacznego!



1 komentarz:

  1. takie owsianki to ja lubię, a tym bardziej karmelizowane owoce :) a orzechy u mnie to już jest bez dwóch zdań obowiązkowy dodatek do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń