poniedziałek, 25 listopada 2013

Purée ziemniaczano- brokułowe



W jakiej formie lubimy najbardziej ziemniaki? Hmm, trudne pytanie i długo musiałybyśmy wymieniać. Zaczynając od najbardziej podstawowych gotowanych w wodzie, w mundurkach, na parze oraz młode ziemniaczki, poprzez te pieczone i podsmażane, aż po ich bardziej przetworzone wersje, jak placki ziemniaczane, kopytka, gnocchi, pyzy czy knedle. W ten weekend postawiłyśmy jednak na purée i to nie byle jakie- purée ziemniaczano- brokułowe. Naszym zdaniem jest ono idealnie kremowe i stanowi ciekawą alternatywę dla tych, którym znudziła się już ich podstawowa wersja (chociaż naszym zdaniem jest to zupełnie nieprawdopodobne ;) ). 

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 brokuł
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ok. 3/4 szklanki gorącego mleka
1 łyżka masła

1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Brokuła podziel na różyczki i również ugotuj.

2. Do odcedzonego brokuła i ziemniaków dodaj masło oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Całość dokładnie ubij używając tłuczka do ziemniaków lub ręcznego blendera, dodając ok. 3/4 szklanki gorącego mleka (dodawaj stopniowo, do momentu aż purée stanie się gładkie, ale będzie wciąż gęste).  

3. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Smacznego!

2 komentarze: