poniedziałek, 2 grudnia 2013

Polędwiczka wieprzowa z sosem musztardowo- chrzanowym


Nic wyszukanego. Ale za to sposób w jaki przygotowuje polędwicę babcia naszej przyjaciółki, zawsze zachwyca. Aromat masła klarowanego, który przenika mięso sprawia, że ma się ochotę piec je przynajmniej raz w tygodniu! Całości na talerzu dopełnia aksamitny, chrzanowo- musztardowy sos. Do dzieła!

Składniki:

polędwica wieprzowa np.o wadze 600g
2 główki czosnku
100 ml klarowanego masła*
sól, pieprz

* Zachęcamy do wykonania masła klarowanego samodzielnie.
Masło o zawartości tłuszczu min. 82% rozpuść na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Gdy  na powierzchni roztopionego masła pojawi się piana, wyłącz ogień. Delikatnie łyżką zbierz warstwę piany, następnie ostrożnie zlej masło do innego pojemnika, pozostawiając w garnku warstwę wytrąconego białka na dnie garnka. Tak przygotowane masło, możesz przechowywać w lodówce przez długi okres, a podczas smażenia nie przypala się. Ma także niesamowicie aromatyczny, wręcz orzechowy posmak.

Sos:
2 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki chrzanu
mały kubeczek śmietany 12% (200 g)
2 łyżki klarowanego masła
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu


1. Ustaw piekarnik na 180 stopni

2. Polędwicę umyj i osusz. Przełóż (bez solenia) na rozgrzaną patelnię, na której rozgrzały się 2 łyżki masła klarowanego. Smaż 2 minuty po każdej stronie. (Możesz smażyć na patelni, która nadaje się do pieczenia również w piekarniku)

3. Przełóż polędwicę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/ bądź wstaw patelnię,  na której można piec w piekarniku. Posól i popieprz.  Obok ułóż główki czosnku przekrojone w poprzek na pół. Polej masłem klarowanym.
Piecz 40min. Co parę minut polewaj masłem klarowanym i przekręcaj na drugą stronę.

4. W czasie gdy polędwica się piecze przygotuj sos:
W rondelku, na małym ogniu zmieszaj:  masło, chrzan i musztardę. na końcu dodaj śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

5. Wyjmij mięso z piekarnika, pozwól aby odpoczęło przez parę minut. Podawaj plastry, polane sosem. Pieczone ząbki czosnku, po upieczeniu są słodkie i nie mają charakterystycznego, mocnego zapachu. Idealnie komponują się z mięsem. Są tak miękkie, że bez problemu można nimi posmarować kęs mięsa.

Taką polędwicę możesz podać np. z puree ziemniaczano-brokułowym, opieczonymi ziemniaczkami czy kopytkami.



1 komentarz:

  1. Zrobiłam !!!
    Polędwiczka rozpływała się w ustach !

    Dzięki za takie smakołyki !

    OdpowiedzUsuń