czwartek, 19 grudnia 2013

Mince pies- bożonarodzeniowe brytyjskie ciasteczka



Bożonarodzeniowe ciasteczka, które od lat królują na angielskich stołach zachwyciły nas swoim bogatym smakiem. Kruche ciasto z przepysznym nadzieniem składającym się z mieszanki suszonych owoców i migdałów doprawionych przyprawami korzennymi. W dodatku w towarzystwie kilku łyżek rumu albo brandy!
Ciasteczka są znane pod dwoma nazwami "mince pie" albo "mincemeat". 
Ta druga nazwa odkrywa trochę historii potrawy...

Ten świąteczny deser nie ma, co ciekawe "słodkich" początków. Prawdopodobnie pochodzi on od XIII- wiecznej receptury, którą przywieźli Krzyżowcy wracający z Bliskiego Wschodu. Wtedy w skład nadzienia, oprócz suszonych owoców, wchodził smalec i mielone, baranie mięso. 

Jadane szczególnie zimą, do czasu kiedy Król Henryk VIII zażyczył sobie, by były obecne na  jego Świątecznym stole. Od tamtej pory zaczęto kojarzyć je jako bożonarodzeniowe danie. Danie, a nie deser, bo składem przypominały raczej paszteciki niż słodkie babeczki...
W takiej formie przepis przetrwał aż do epoki wiktoriańskiej, czyli do końca XIXw. Od tego czasu ilość mięsa stopniowo się zmniejszała i z pasztecików przekształciły się w kruche ciasteczka z owocowo- korzennym nadzieniem oraz charakterystyczną gwiazdeczką na górze.

Fakt- są pracochłonne, ale czy nie warto poświęcić trochę więcej czasu dla tak niesamowitego smaku?

Składniki:

Farsz mincemeat:

4 jabłka (2 kwaśne, 2 słodkie)
80 g suszonej żurawiny
80 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
100 g wiśni z zalewy 
sok oraz skórka z 1/2 cytryny
skórka oraz sok z 1/2 małej pomarańczy
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
szczypta gałki muszkatołowej
3-4 łyżki brandy

Ciasto:

240 g mąki pszennej
60 g masła
60 g margaryny
sok z 1/2 małej pomarańczy
szczypta soli

1. Przygotuj farsz- jabłka obierz, pokrój w kostkę i podduś z cukrem trzcinowym. Do lekko rozpadających się jabłek dodaj żurawinę, rodzynki, migdały, wiśnie, sok oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, przyprawę korzenną oraz gałkę muszkatołową i duś przez ok. 20 min. aż masa zgęstnieje. Zdejmij masę z ognia i pozostaw do ochłodzenia. Dodaj 3-4 łyżki brandy i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do słoiczka- można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

2.  Przygotuj ciasto- mąkę przesiej do miski, dodaj masło oraz margarynę oraz rozetrzyj- tak aby powstała kruszonka. Wstaw na 20 min. do zamrażarki, dzięki temu po upieczeniu ciasto będzie delikatne i aksamitne. Wyciśnij sok z pomarańczy, wymieszaj w małej miseczce z solą i wstaw do lodówki. 

3. Po upływie 20 min. wyjmij ciasto z zamrażarki oraz sok z pomarańczy z lodówki- zmiksuj razem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za mało płynne dodaj lodowatej wody. Przełóż ciasto na blat kuchenny i szybko je zagnieć. Zawiń je w folię i wstaw na 20 min. do zamrażarki. 

4.  Formę do muffinek wysmaruj masłem. 

5. Po upływie 20 min. rozwałkuj ciasto tak cienko jak to możliwe i wytnij kółka o nieco większej średnicy niż otwory w formie na muffiny oraz gwiazdki. Formę na muffiny wyłóż ciastem, nałóż 1 łyżeczkę farszu mincemeat a na górze ułóż gwiazdkę. 

6. Piecz ok 10-15 min w temperaturze 220 stopni.

7. Upieczone mince pies oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!






1 komentarz: