sobota, 21 grudnia 2013

Tradycyjne wigilijne śledzie


Smak, który Ani mama pamięta jeszcze z dzieciństwa. Jej babcia przygotowywała takie śledzie na kilka dni przed Wigilią. Śledzie marynowały się w słoikach ze szklanym wieczkiem i były oznaką, że Święta tuż-tuż. Były one pierwszym daniem, rozpoczynającym wigilijny wieczór, koniecznie podawane ze świeżo ugotowanymi ziemniakami z wody.

Kultywujmy więc tradycję, powracając  do dawnych, polskich przepisów.
U nas z pewnością pojawią się na tegorocznym wigilijnym stole.

Składniki na litrowy słoik:

2 śledzie solone w całości (z mleczem)
2 cebule
listek laurowy (2-3)
ziele angielskie (3)
6 ziarenek pieprzu
2 łyżki octu
śmietana 30% (4-5 łyżek)

1.  Namoczyć śledzie w miseczce z zimną wodą przez ok. 4-5 godzin.

2. Po wyjęciu z wody zdjąć skórkę, oczyścić, każdy płat podzielić na 4-5 części.

3. Przełożyć śledzie do litrowego słoika, zalać wodą z 2 łyżkami octu, włożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną w piórka cebulę i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.

4. W dniu spożywania rozłożyć śledzie oraz cebulkę do głębokich talerzy, oddzielić mlecz. Mlecz przetrzeć przez sito, połączyć z zalewą, dodać śmietanę wg uznania 4-5 łyżek i wlać do talerzy.


5.  Podawać z gorącymi ziemniakami z wody. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz