czwartek, 12 grudnia 2013

Podwójnie czekoladowe brownie


Wydaje nam się, że w tym przypadku nie potrzebne są żadne zachęcająco-zachwalające słowa. Moc czekolady i orzechów jest powszechnie znana:) My jesteśmy czekoladoholiczkami i śmiało możemy podpisać się pod formułką: "Witam, mam na imię Ania/Olga, pochłaniam czekoladę od przeszło 20 lat"
Przebrnęłyśmy przez kilka przepisów na tą czekoladową bombę, jednak ten przepis zdecydowanie wygrywa! 
I oto znowu, Nigella okazała się niezastąpiona! Dodałyśmy tylko polewę, garść M&M-sów do posypania i ekspresowe, wilgotne i nieprzyzwoicie pyszne brownie czeka, żeby zagościć w Waszej kuchni. Do dzieła, współuzależnieni! 

Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1,5 szklanki obranych i posiekanych orzechów laskowych
0,5 szklanki roztopionego masła
1/4 szklanki Nutelli
0,5 szklanki mąki
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 jajka

Czekoladowa polewa:

175g gorzkiej czekolady (posiekanej)
125g masła
100ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g cukru pudru
garść M&M-sów (opcjonalnie)


1.  Do dużego garnka wlej 1/4 wody, zagotuj. Połóż na garnek ( z gotującą się wodą) miskę z czekoladą, masłem i nutellą. Doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się składników, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

2. Orzechy: posiekaj i upraż na suchej patelni do ładnego zarumienia się.

3. Do przestudzonej czekolady dodaj: cukier i jajka. Wymieszaj  mikserem. Następnie zmiksuj z mąką i solą. Na końcu wsyp uprażone orzechy, wymieszaj łyżką.

4. Wyłóż na blachę ( najlepiej kwadratową o boku 23cm, bądź tortownicę) wyłożoną pergaminem. Piecz 25min.  
(nadal będzie wilgotne i lepkie w środku, ale takie własnie ma być brownie!)

5. Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę:
Rozpuść (ciągle mieszając) masło i czekoladę w kąpieli wodnej (albo w mikrofalówce).
 W misce połącz: mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj roztopioną czekoladę. Pozostaw do zgęstnienia na 30min, następnie polej ciasto. Gdy stężeje, posyp M&M-sami.

Smacznego!





1 komentarz: