niedziela, 8 grudnia 2013

Świąteczna nalewka pomarańczowo- kawowa


Ta nalewka to cudowny sposób na zamknięcie w butelce zapachu i aromatu pomarańczy oraz kawy- które tak bardzo kojarzą nam się z zimową, świąteczną porą. Przepis pochodzi z pierwszego numeru magazynu KUKBUK i już w zeszłym roku przykuł naszą uwagę. Los chciał, że nie udało nam się na czas przygotować tej nalewki w zeszłym roku, jednak w tym od razu przystąpiłyśmy do działania. Bez wątpienia możemy powiedzieć jedno- od  dzisiaj malinówka ma godnego przeciwnika w rozgrzewaniu w mroźne dni!

Składniki:
14 małych pomarańczy
pół litra spirytusu
pół litra wody
garść ziarenek kawy
300 g cukru


1. Rozpuść cukier w cieplej wodzie. Gdy syrop cukrowy się rozpuści, dodaj spirytus.


2. Pomarańcze sparz we wrzątku i ostrym nożykiem zrób dosyć głębokie nacięcia w skórce (ilość nacięć zależy od pożądanej intensywności kawowego aromatu).


3. W nacięcia powkładaj ziarenka kawy.


4. Pomarańcze przełóż do dużego słoja, zalej alkoholem i szczelnie zakręć.

Nalewka nadaje się do wypicia już po 3 tygodniach, lecz najlepsza będzie po upływie 5-6 tygodni.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz