niedziela, 10 sierpnia 2014

Mini-papryczki ze śródziemnomorskim twarożkiem



Okazało się, że zarówno ja (Ola), jak i Ania będąc w jednym z osiedlowych marketów natknęłyśmy się na miniaturowe papryczki i każda spoglądając na nie pomyślała: " Hmmm, super te papryczki, tylko co z nimi zrobić??" Odpowiedź okazała się (jak zwykle zresztą) bajecznie prosta i nieskomplikowana:)
Wystarczy przepołowić papryczki i napełnić je serkiem śmietankowym wymieszanym z posiekaną bazylią, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Świetny pomysł na letnią przekąskę, grilla i kolację!
Koniecznie wypróbujcie:)

Składniki:

8 mini papryk
1 serek typu Almette (śmietankowy/jogurtowy)
garść czarnych oliwek
5 plastrów suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
sól
pieprz

1. Papryki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.

2. Posiekaj oliwki, pomidorki, liście bazylii. Wymieszaj razem z serkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu.

3. Nałóż do paprykowych łódeczek.

Smacznego!





piątek, 1 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i czosnkiem


     Każdy z nas zna bardzo dobrze smak fasolki, który od razu łączy się ze smakiem złociście usmażonej na maśle bułeczki. Czy próbowaliście z nią trochę poeksperymentować?  Pozbawiona zasmażki smakuje równie rewelacyjnie w akompaniamencie czosnkowej oliwy, prażonych orzechów oraz sosu balsamicznego!
Poradzi sobie świetnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, ryb czy jako sałatka na grilla.

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
150g orzechów laskowych
2 łyżki dressingu balsamicznego
sól, pieprz 

1. Odetnij z fasolki końcówki, umyj, ugotuj w osolonej wodzie.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie już gorąca, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, smaż przez bardzo krótką chwilę na małym ogniu, żeby czosnek nie zbrązowiał, tylko "obdzielił" smakiem oliwę.

3. Na suchej patelni upraż posiekane (lub rozgniecione tłuczkiem do mięsa) orzechy laskowe.

4. Wymieszaj fasolkę z oliwą czosnkową oraz orzechami. Polej dressingiem, posyp solą i pieprzem.

Smacznego!