czwartek, 19 września 2013

Smażone kanie z blanszowanym szpinakiem i grillowanymi warzywami


Kanie okazały się być  bardzo wdzięcznym obiektem  do współpracy. Nie dość, że smakują jak kotlet schabowy, to doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Liście szpinaku i grillowany pomidor z cukinią wylądowały na naszych kaniach, ale nęci nas również połączenie ich z suszonymi pomidorami i gorgonzolą...

Składniki ( na 2 porcje):
2 kanie
1 jajko
pół szklanki bułki tartej
2 garście świeżego szpinaku ( bądź pół opakowania mrożonego)
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 mała cukinia (opcjonalnie)
garść ulubionych kiełków (u nas mix: słonecznika, fasoli mung, ciecierzycy)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej słonecznikowy


1. Włącz piekarnik na 200 stopni- opcja grill, bądź termoobieg. Na kratce do pieczenia ułóż pokrojonego w grube plastry pomidora i cukinie. Piecz ok 10 min, do momentu, aż zaczną delikatnie brązowieć.

2. Roztrzep jajko razem z odrobiną soli. Zanurz w nim, po obu stronach kanie. Następnie obtocz w bułce tartej. 

3. Na patelni rozgrzej olej (ok 5 łyżek), gdy będzie gorący połóż kanie (1 zmieści się na patelnię)
Smaż, z dwóch stron, aż panierka będzie złocista.

4. W czasie gdy grzyby się smażą, na drugiej patelni przygotuj szpinak. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp umyte liście szpinaku, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i smaż przez ok 5 min, aż liście zmiękną. Dopraw do smaku: sola, pieprzem i gałką.

5. Na usmażonych grzybach ułóż kolejno: szpinak, pomidora razem z cukinią i posyp kiełkami.

Smacznego!



wtorek, 17 września 2013

Brzoskwinie pieczone w brandy i wanilii


Końcówka lata obfituje pysznymi owocami. 
Gruszki, śliwki czy brzoskwinie zdecydowanie królują w tym okresie. Naszym zdaniem, pieczona forma tych ostatnich jest ich najlepszą odsłoną.
Jamie Oliver proponuje przepis absolutnie doskonały! 
Mówi: "Jeśli nigdy nie próbowaliście grillowanych owoców, dajcie im szansę! Grillowane brzoskwinie wydobywają niesamowitą słodycz i soczystość, po prostu nie można się im oprzeć". A towarzystwo brandy i wanilii tylko je uszlachetnia!

Aromat, który panuje w kuchni po ich przyrządzeniu jest wprost nie do opisania, więc nie pozostaje Wam nic innego, jak się o nim przekonać na własnej skórze! 
Takie pieczone brzoskwinie będą cudownym uzupełnieniem do lodów śmietankowych, owsianki czy jogurtu naturalnego. My skusiłyśmy się na polanie ich odrobiną śmietany... 

Składniki:

6 brzoskwiń, przepołowionych i bez pestek
5 łyżek brandy
1 pomarańcza
1 laska wanilii, przepołowiona z wyjętymi nasionkami
1/4 szklanki cukru pudru
2 liście laurowe

1. Włącz piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem.

2. Brzoskwinie poukładaj w naczyniu żaroodpornym, bądź ceramicznym. Polej brandy. Zetrzyj na nie skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy a następnie wyciśnij sok i polej brzoskwinie.

3. Owoce wymieszaj razem z wanilią oraz cukrem. Na górę posyp trochę cukru, żeby się skarmelizował.

4. Piecz ok 10-15 min, aż owoce się zezłocą, a sok zacznie "bąbelkować".

Gotowe! Możesz polać słodką śmietaną, podać z lodami czy owsianką. Będą też rewelacyjnie smakować jak posypiesz je biscotti:)

Smacznego!




niedziela, 15 września 2013

Tortille ze szpinakiem, łososiem, melonem i kremowym serkiem


Jedzenie ekspresowe! 
5 minut wystarczy, żeby wyczarować coś zaskakująco pysznego:)
Nas zdecydowanie uwiodło to połączenie. Zachęcamy do zapoznania się z łososiem w zupełnie nowej odsłonie...

Składniki (na 6  porcji):


6 pszennych tortilli
1 opakowanie śmietankowego serka np. Almette
1 opakowanie (150g) wędzonego łososia
1 melon
garść świeżego szpinaku

Sos Vinegret:

sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka zaparzonych ziół prowansalskich

1. Każdy placek tortilli posmaruj serkiem, następnie ułóż po parę listków szpinaku, kawałeczek łososia i 2-3 cieniutkie plasterki melona.

2. Przygotuj sos. Zioła prowansalskie zalej wrzątkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Każdą tortillę polej łyżeczką sosu.

3. Teraz pozostało już tylko zawinąć każdy placek i gotowe!

Smacznego!




niedziela, 8 września 2013

Quiche ze szpinakiem, fetą i figami


Niekwestionowany hit wkracza na salony... W tym przypadku wystarczą trzy słowa: szpinak, feta, figi. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie lubicie szpinaku, dajcie mu szansę, gdyż z naszego doświadczenia wynika, że  nie ma na świecie osoby, która nie zachwyciłaby się tą jego odsłoną...
Koniecznie wypróbujcie! 


Składniki:

Ciasto na spód:

300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko


Farsz:

450g szpinaku
400 ml śmietany 22%
4 jajka
100g sera feta
6 suszonych fig*
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

1. Mąkę przesiej przez sitko, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim jajko, posiekane masło i sól.
2. Dosyć szybko zagnieć ciasto. Im szybciej zagnieciesz, tym bardziej kruchy będzie spód.
3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do tortownicy o średnicy 23 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem.
5. (opcjonalnie) Ciasto przykryj pergaminem i wysyp ziarna grochu, żeby dodatkowo je obciążyć, aby nie urosło.
6. Piecz 15 min w 180°C.

7. W czasie, gdy ciasto się podpieka, w misce wymieszaj mikserem śmietanę z jajkami.
8. Na suchej patelni odparuj szpinak z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Ostudź.
Połącz szpinak z masą jajeczno-śmietanową. Dopraw solą, pieprzem, gałką. 2 figi pokrój na kawałki i dodaj do farszu. Wylej na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż fetę i przekrojone na pół figi.
9. Piecz 45 minut/180stopni

* Możesz użyć rodzynek



środa, 4 września 2013

Chałwowy deser z owocami sezonowymi


Nie mogąc pogodzić się z nieuchronnie kończącym się latem, chcemy wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się nimi aż do pierwszych przymrozków. Maliny i jeżyny są teraz numerem jeden w naszych jadłospisach, głównie za sprawą ich licznej ilości na Ani działce:) Mrozimy je, żeby podczas zimowych spotkań Smakologii, powróciły do nas pod postacią owoców pod kruszonką:) Maliny okazały się być również niesamowite w połączeniu z kaszą jaglaną i zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Dzisiaj przedstawiamy Wam niesamowicie prosty sposób na przygotowanie jakże pysznego deseru! Gdy era malin i jeżyn się zakończy, będzie równie smaczny z innymi sezonowymi owocami np. śliwkami, gruszkami, mandarynkami, czy truskawkami.

Składniki (2 porcje):

1 kostka (250g) twarogu śmietankowego
1 chałwa waniliowa (100g)
1 serek homogenizowany waniliowy
1/2 kg owoców sezonowych
kilka sztuk rurek wafelkowych bądź innych kruchych ciasteczek

1. Twaróg, chałwę i serek homogenizowany zmiksuj na gładką masę.

2. Na spód pucharka ułóż połowę masy serowej, posyp pokruszonymi wafelkami i owocami. Powtórz jeszcze raz wszystkie składniki.

Smaczngo!