czwartek, 16 maja 2013

Tartaletki z rabarbarem i bezą


Jak co roku, z utęsknieniem czekałyśmy na rabarbar. Jego smak i aromat zawsze przyprawia nas o szybsze bicie serca i jest znakiem, że lato czai się tuż za rogiem. Sezon na rabarbar trwa stosunkowo krótko, więc trzeba "wycisnąć" (w dosłownym znaczeniu) z niego tyle, ile się da.
U nas na pierwszy ogień poszły tartaletki, o których myślałyśmy już od listopada. Warto dla  nich zarezerwować trochę więcej czasu w kuchni, by połączenie słodkiej bezy z kwaśnym rabarbarem zamieniło się w idealny sezonowy deser.

Sezon na rabarbar uznajemy oficjalnie za otwarty! :)


Składniki (na 7 tartaletek, bądź  na 1 dużą tartę)

1 kg rabarbaru
1/2 kg mąki pszennej
300 g zimnego masła roślinnego
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Rabarbar opłucz, pokrój na 1 cm kawałki. Włóż do garnka i duś razem z 1/2 szklanki cukru do miękkości. (ok. 10-15 min)

2. Na blat przesiej mąkę, dodaj 1/2 szklanki cukru,  żółtka (białka włóż do lodówki), masło roślinne oraz skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto. 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremki (farmę na tartę) nasmaruj margaryną, posyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyklej foremki (bądź formę) ciastem. Wstaw do piekarnika na 20 min.

4. Gdy ciasto się podpiecze, nałóż rabarbarowy mus. Wyjmij z zamrażarki kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 min, aby ciasto na górze lekko się zarumieniło.

5. W czasie w gdy ciasto jest w piekarniku, ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, przesiej cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. 

6. Wyjmij ciasto z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 90 stopni. Ubitą pianę wyłóż na ciasto. Ponownie włóż do piekarnika. Piecz 90 min/90 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!





3 komentarze: