Jest coś magicznego w oczekiwaniu na wystrzał ziarenka kukurydzy i jego przemianie w popcorn. Nic więc dziwnego, że od lat jest ulubioną przekąską w kinie, na spotkaniach ze znajomymi, jak również kompanem do oglądania TV. Odmiany: solona i maślana, doskonale znane w Polsce, mają wielu braci za oceanem, w różnych smakach. Najbardziej znanym- karmelowym popcornem rozpoczynamy cykl READY TO POP . Zapraszamy na popcornowe szaleństwo!
Składniki:
1 opakowanie popcornu (100 g)
70 g masła (5 łyżek)
100 g brązowego cukru (pół szklanki)
1/4 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1. Zrób popcorn. My kupiłyśmy taki, który można przygotować w kuchence mikrofalowej, ale równie dobrze możesz zrobić popcorn w garnku lub na patelni z dodatkiem rozgrzanego oleju.
2. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj: syrop klonowy, cukier, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Mieszaj ok. 5 min, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gęsty sos toffi.
3. W dużym naczyniu połącz popcorn z sosem karmelowym. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!