środa, 23 lipca 2014

Przekąska z mozzarellą i malinami


Oto przykład na to, że do stworzenia pysznej przekąski nie potrzeba:
a) wielu składników
b) wiele czasu
c) wiele pieniędzy
Sezonowe zastępstwo dla pomidorków w dobrze znanej kompozycji Caprese.

Składniki:

1 opakowanie małych kulek mozzarelli
tyle samo malin ile mozzarelli
wykałaczki

1. Odlej zalewę z mozzarelli, nadziej każdą kulkę na wykałaczkę, następnie dołóż malinę

i gotowe!!!!

Smacznego!








poniedziałek, 21 lipca 2014

Sezonowe drożdżówki z pomarańczowym twarożkiem





Ok, nie są to najszybsze  i najmniej pracochłonne wypieki  w naszym życiu, ale zasługują na miano najpyszniejszych! Przejmują żółtą  koszulkę lidera wyścigu o towarzystwo do kawy i herbaty w letnie popołudnie!
Pisząc ten post, już za nimi tęsknimy i chcemy więęęęęcej!
Zarezerwujcie sobie niedzielne przedpołudnie w kuchni aby, tak jak My, znaleźć się w drożdżowym niebie!

Składniki (na 30 drożdżówek):

1/2 litra mleka

4 jajka
10 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1 masło
ok. 1 kg mąki
1/2 kg jagód
10 biszkoptów


Pomarańczowy serek:

240 g serka typu Philadelphia, albo bardzo drobno zmielonego tłustego twarogu
120 g masła, w temperaturze pokojowej
3 żółtka
skórka otarta z 4 pomarańczy
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera, miksuj ok. 2 minuty. Odstaw.


Kruszonka:

1/2 kostki masła

1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Pół kostki masła rozetrzyj palcami z cukrem i mąką. Powstanie suchy piasek z drobnymi grudkami. Odstaw.




WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

1. Zrób rozczyn: Drożdże rozkrusz i wymieszaj je z 1 łyżką cukry, aż do momentu gdy zmienią konsystencje i staną się rzadkie. Dodaj 1/2 szklanki mleka. Wymieszaj. Następnie dodaj 5 łyżek mąki i ponowienie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok 30 min.

2. Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.

3. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

4. Na blat wysyp mąkę. Po środku "mącznej górki" zrób wgłębienie i umieść w nim wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, delikatnie przesyp mąką z zewnątrz i ponownie utwórz dołek. Dodaj pozostałe mleko. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto a w międzyczasie wlewaj przestudzone, rozpuszczone masło.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie aksamitnie gładkie, bez grudek. Musi odchodzić od ręki i się nie kleić. W razie potrzeby posypuj mąką. Zajmie Ci to ok. 15 min.

5. Wyrobione ciasto przełóż do dużej, naoliwionej miski. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

6. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć.

7. Podziel ciasto na 6 części. Każdą rozwałkuj.



 
8. Posmaruj pomarańczowym twarożkiem.                                   




9. Zwiń, dosyć ścisło.



10. Sklej oba końce.




11. Sklej górę i dół.




11. Natnij do 2/3 długości, pozostawiając nienaciętą sklejoną końcówkę.




12. Wywróć przecięte części do góry




11. Powkładaj ulubione sezonowe owoce.  Przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.




 
11. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Bez termoobiegu, aż będą złociste.

Smacznego!















środa, 2 lipca 2014

Letnia sałatka z roszponką, owocami sezonowymi i vinegretem.


Okazuje się, że owoce nadają się zarówno do sałatek na słodko, jak i wytrawnych wersji.
Ta sałatka, nie dość, że jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu, to idealnie komponuje się np. z filetem z piersi kurczaka zdjętym prosto z grilla, albo soczystym stekiem z łososia.
Kto kocha dania z grilla, ręka w górę :)
Jeśli tak jak my, ciągle zastanawiacie się, jaką sałatkę przynieść do znajomych na weekendowe grillowanie, to podsuwamy  nasze ostatnie odkrycie!

Składniki:

1 opakowanie roszponki
garść płatków (albo słupków) migdałów
4 brzoskwinie
1/2 kg  truskawek*
1 łyżeczka miodu (ew. kieliszek brandy)

*ewentualnie opakowanie malin

Sos vinegret

5 łyżek oleju
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
1 łyżeczka ziół prowansalskich (zaparzonych wrzątkiem i odsączonych)
1 łyżka miodu

1. Przygotuj sos: umieść wszystkie składniki w małym słoiczku, dokładnie zakręć i potrząsaj przez minutę.

2. Na małym ogniu rozgrzej patelnię. Umieść na niej płatki migdałów. Praż, aż do momentu gdy zaczną delikatnie robić się złociste. Przesyp do innego naczynia.

3. Brzoskwinie umyj, podziel na ósemki, połóż na rozgrzana patelnię, razem z łyżeczką miodu (albo brandy).
Smaż po 2 min na małym ogniu, na każdej stronie, aż się zrumienią.
Truskawki umyj, podziel na ćwiartki.

4. Na duży talerz/ płaską miskę wyłóż roszponkę. Teraz rozsyp truskawki, brzoskwinie i migdały.
Przed podaniem polej sosem, albo podaj go w dzbaneczku obok.
Smacznego!