Takim sałatkom mówimy zdecydowane: TAK!
Zdrowa, lekka i łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, albo jako dodatek np. do pieczonego łososia czy kurczaka.
Składniki (2 porcje głównego dania albo 4 jako dodatek)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
1 łyżeczka tymianku
500g pieczarek
2 łyżki natki pietruszki
garść rukoli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
szczypta chilli.
1. Wsyp soczewicę do wrzącej wody, dodaj liście laurowe, tymianek i łyżeczkę soli. Gotuj 20 min.
Następnie odcedź,
2. Pieczarki umyj, pokrój na grube plastry. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, gdy będzie gorąca włóż pieczarki (nieposolone) i pozwól im się zrumienić, bez mieszania, na dużym ogniu. Po upływie ok 2 min. przemieszaj pieczarki i smaż je nadal aż równomiernie się zrumienią, Pod koniec smażenia przeciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj chilli (mogą być płatki albo proszek). Teraz możesz zmniejszyć ogień, żeby czosnek się nie przypalił.
3. Pietruszkę posiekaj, wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dopraw pieprzem i solą oraz łyżką oliwy z oliwek
Na talerzu posyp rukolą.
Możesz wzbogacić sałatkę o fetę albo kolorowe pomidorki.