piątek, 24 października 2014

Dyniowe cinnamon rolls


No to wpadłyśmy!
Drożdżówka, która bije na głowę wszystkie inne.
Obecność dyni w cieście zaskakuje, nas również przed ich pierwszym wykonaniem. Okazało się, że nadała nie tylko ciastu piękny kolor, ale również aksamitną strukturę i delikatny smak!
O zapachu w domu, po ich upieczeniu, chyba nie trzeba wspominać:)
Warto, warto, warto:)

Ps. Jak tu nie kochać jesieni, skoro daje nam tyle możliwości do wyczarowania!

Składniki (na ok.16 bułeczek):

Ciasto:
1 opakowanie świeżych drożdży
1/4 szklanki delikatnie ciepłego mleka
1/2 szklanki gorącego mleka
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
4-5 szklanek mąki pszennej

Nadzienie:
1/3 szklanki miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Kremowa polewa:
1 opakowania kremowego serka (np. Philadelphia)
1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
pół łyżeczki płynnego miodu

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

1. Dynię pokrój na części (razem ze skórą, bez nasion), przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok 40min, lub do momentu kiedy będzie miękka. Wyjmij, poczekaj aż przestygnie, łyżką zbierz miąższ i zmiksuj na aksamitną masę. (Tę czynność możesz zrobić dzień wcześniej).

2. W czasie kiedy dynia się piecze przygotuj rozczyn.
W wysokim i dosyć szerokim naczyniu rozkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i za pomocą widelca zacznij mieszać, aż drożdże zaczną mieć płynną konsystencję. Teraz dodaj delikatnie podgrzane mleko (1/4 szkl.) oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj do pozbycia się grudek. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 min).

3. W dużej misce wymieszaj łyżką: gorące mleko, cukier, masło, puree z dyni, przyprawy, na końcu wbijając jajko. Stopniowo dodawaj 2 szklanki mąki, zagniatając ciasto ręcznie (nadal w misce). Przyszedł czas na dodanie rozczynu. Gdy wygnieciesz wszystkie składniki, na blat kuchenny nasyp 2 szklanki mąki, stopniowo przekładaj masę z miski, zagniatając równocześnie ciasto. Dosyp mąki jeśli będzie taka konieczność. Wygniataj ciasto, aż będzie aksamitnie gładkie i nie będzie przyklejało się do ręki.
 (Może to potrwać trochę czasu, ok. 10 min.). Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na ok 40 minut, do podwojenia objętości.

4.Gdy ciasto urośnie, ponownie je wygnieć i rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na prostokąt wielkością przypominający kartkę A4 (może być trochę większy). Posmaruj masłem, posyp cukrem oraz cynamonem, omijając brzegi.
Zwijaj, zaczynając od dłuższego boku, tak jak zwija się dywan :)
Po zwinięciu pokrój na ok 3 cm. plastry. Ułóż w tortownicy lub prostokątnej brytfannie o wymiarach (ok. 30/20 cm.), wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej cukrem.
Pozostaw do wyrośnięcia, na ok 30 min. 
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-40 minut, do momentu, aż będą złociste.

5. W międzyczasie zmiksuj wszystkie składniki polewy. Posmaruj każdą bułeczkę, po upieczeniu i wystudzeniu albo zaraz przed podaniem.

Smacznego!









piątek, 17 października 2014

Krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym


Z każdym rokiem coraz bardziej stajemy się fankami zup, a zupy- kremy należą do ścisłej czołówki naszego codziennego menu.  Czy u Was zupy także zajmują wysoką pozycję w jadłospisie?
Ponieważ staramy gotować jak najbardziej sezonowo, dynia jest teraz stałym gościem, który stwarza bardzo duże pole do działania.
Krem z dyni, na który podajemy Wam przepis jest wypadkową wielu, wielu prób doskonalenia smaku. Naszym zdaniem- idealny.
Dobrze doprawiony z delikatnym kokosowym tłem.

*Tej zupy nie da się zrobić w małej ilości, ale podpowiadamy, że bardzo dobrze się mrozi,  a po wyjęciu z zamrażarki smakuje tak samo dobrze.

Składniki:
 
1 mała dynia
1 cebula
1 marchewka
1 duża pietruszka
½ małego selera
4 ziemniaki
½ puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka curry
2 liście laurowe
4 ziela angielskie

1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

1.  Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i pokrój na małe kawałki (2 cm). Włóż do sporego garnka, zalej 2 litrami wody, dołóż liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  
      2. W czasie kiedy warzywa się gotują, pokrój dynię na małe kawałki. (Przekrój na pół, wyjmij pestki, teraz przekrój na ćwiartki, odetnij skórę i pokrój). Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Dołóż do bulionu i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

     3. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, zmiksuj zupę na gładki krem, razem z curry i mlekiem kokosowym. Ewentualnie dopraw jeśli potrzeba. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wrzątku.

    * Podawaj z: grzankami/prażonymi pestkami dyni/pokruszoną fetą/kleksem śmietany.

     Smacznego!
 


sobota, 4 października 2014

Duszone grzyby z wędzonym białym serem


Do sosu grzybowego dodałyśmy biały, wędzony ser, który pozostał z innego dania i po raz kolejny okazało się, że warto szukać nowych rozwiązań!
Cudowne połączenie zaspokoi wszystkie podniebienia. 
Koniecznie wypróbujcie: z grzybami leśnymi, bądź z pieczarkami, jeśli nie macie pod ręką leśnych zdobyczy.
Kto suszył na jesieni grzyby, ten wygrał, bo może odtworzyć ten smak w dowolnym momencie roku!
Pasuje do ziemniaków oraz wszystkich rodzajów kasz.
Pucha, pycha, pycha!

Składniki:

ok.15 szt. grzybów leśnych/pieczarek (albo garść suszonych grzybów)
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka masła
kostka wędzonego sera
tymianek
sól, pieprz

1. Marchewkę obierz, pokrój w cieniutkie półplasterki, podsmaż na rozgrzanym maśle, na małym ogniu przez ok. 3 min. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Dodaj do marchewki i delikatnie zeszklij (ok 5 min, na małym ogniu).

2. Grzyby oczyść, umyj, pokrój na plasterki. Dodaj 
do podsmażonej marchewki i cebuli. Smaż na małym ogniu przez ok. 10 min, delikatnie podlewając wodą (łącznie wody, ok. 1 szklanka).

3. Posól i popieprz ( po ok. 1/3 łyżeczki) do smaku.

4. Poobrywaj listki tymianku ( łącznie ok. 1 łyżkę). Dodaj pod koniec duszenia sosu.

5. Gotowy sos posyp (przed podaniem) pokruszonym białym wędzonym serem.

Sos idealny do ziemniaków, kaszy gryczanej czy pęczaku.

Smacznego!