Nadszedł tak długo wyczekiwany przez nas szparagowy czas. Jedynym
jego minusem jest fakt, że jest tak nieprzyzwoicie krótki. Dlatego wyciskamy z
niego ile można. Oto jeden z naszych ulubionych sposobów na ich podanie.
Ekspresowa wersja tarty, która idealnie sprawdza się na śniadanie. Jej
przygotowanie zajmie Wam tylko 15 minut, a takie śniadanie będziecie miło
wspominać przez cały dzień.
Składniki (na 2 porcje tarty):
połowa ciasta francuskiego
4 zielone szparagi
2 łyżeczki zielonego pesto
2 jajka
2 plasterki szynki parmeńskiej
odrobina sera feta
Sól, pieprz, szczypta chilli
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, bez
termoobiegu i wstaw wodę na szparagi.
2. Ciasto francuskie przekrój na 2 części, włóż do
nagrzanego piekarnika na pergaminie. Podpiecz przez 10 min, aż ciasto prawie
się upiecze (urośnie i stanie się delikatnie brązowe).
3. W tym czasie przygotuj szparagi. Odetnij końcówki, włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj przez 4 minuty.
4. W podpieczonym cieście francuskim, zrób
delikatne wgniecenie dłonią, wlej jajko, każdą parę szparagów zawiń w szynkę, połóż
na cieście, obok rozbitego jajka. Piecz ok. 7 minut, aż szynka stanie się chrupiąca.
Po wyjęciu, posmaruj pesto i posyp pokruszoną fetą, dopraw do smaku
przyprawami.
Smacznego!