poniedziałek, 27 maja 2013

Chili popcorn


Dzisiaj druga odsłona naszego popcornowego cyklu READY TO POP!
Jesteście gotowi? Będzie szybko i pikantnie! 
Ta wersja popcornu jest dosyć ostra, ale to od Was zależy intensywność smaku! 
Jeśli lubicie ostre potrawy to jedna łyżeczka cukru pudru w zupełności wystarczy.
Jeśli jednak nie jesteście entuzjastami pikantnego smaku, dodajcie 2 albo więcej łyżeczek cukru pudru.

Uwierzcie nam! Chcecie spróbować tego popcornu!!!


Składniki:

1 opakowanie popcornu (100 g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru pudru
1 papryczka chili (lub pół łyżeczki ostrej papryki w zalewie ze słoika np. Jalapeño, Piri Piri etc.)
sok z 1 limonki

1. Zrób popcorn. My kupiłyśmy taki, który można przygotować w kuchence mikrofalowej, ale równie dobrze możesz zrobić popcorn w garnku lub na patelni z dodatkiem rozgrzanego oleju. 

2. W moździerzu rozgnieć: sól, papryczki chili i cukier. Następnie połącz w dużej misce z popcornem.

3. Wyciśnij sok z limonki wprost do miski z popcornem, wydobędziesz w ten sposób głębię smaku. Wymieszaj dobrze, aby popcorn był dobrze pokryty aromatyczną marynatą.

* Teraz pozostaje Ci jedynie włączenie dobrego filmu/meczu :)

czwartek, 23 maja 2013

Tarta z botwinką i jajkiem


Na sezonowe smaki zawsze czekamy z ogromnym utęsknieniem. Kiedy nareszcie przychodzi ich czas, królują na naszych stołach, pojawiając się w różnych odsłonach. Naszym dzisiejszym gościem będzie botwinka. Pierwsze skojarzenie? Chłodnik! Zdecydowałyśmy jednak poszukać dla niej nowego towarzystwa i oto jest - tarta z botwinką w roli głównej!
Jej smak będzie za Wami chodził przez cały rok, przywołując na myśl wiosnę. 

Składniki:

Ciasto na tartę:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 całe jajko


Farsz:
1 pęczek botwinki
150 g serka śmietankowego (typu Almette)
100 g sera żółtego
3 łyżki parmezanu
150 ml śmietany kremówki
3 jajka (w tym 1 na tardo)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz



1. Ciasto zrób wg tego przepisu.

Farsz:

2. Botwinkę opłucz, pokrój na 2 cm. kawałki, włóż do gotującej się, osolonej wody. Gotuj przez 3 min. Przecedź przez sitko.

3. W misce wymieszaj: serek śmietankowy, starty na tarce ser żółty, śmietanę, parmezan, 2 jajka, 1/4 łyżeczki soli, pieprz i gałkę. Na końcu dodaj botwinkę.

4. Wylej na podpieczony spód. Jajko na twardo pokrój w plasterki i rozłóż na wierzch masy.

5. Piecz ok. 30 min/175 stopni z termoobiegiem.

Smacznego!




Czas na piknik z home&you - półmetek!

niedziela, 19 maja 2013

Rabarbarowy zawrót głowy!



Oto ostatnia część naszej rabarbarowej trylogii. Pomysł powstał zupełnie spontanicznie, gdy podczas robienia tartaletek z rabarbarem zostało nam w garnku dużo soku. Chciałyśmy go odcedzić, aby mus rabarbarowy nie był za rzadki i oto w ten sposób zostałyśmy ze sporą ilością pysznego, różowego syropu. Nie musiałyśmy długo czekać, aby znaleźć dla niego godne zastosowanie:) To spotkanie rumu, truskawek i soku z rabarbaru, które tworzy orzeźwiające dopełnienie wiosennego popołudnia!

Składniki (na 2 drinki):

60 ml rumu
200 ml soku z rabarbaru (ok. 2 łodygi rabarbaru)
3 łyżki curku
3 truskawki ( świeże bądź mrożone)
kilka kostek kruszonego lodu
50 ml wody gazowanej

1. Rabarbar duś z 3 łyżkami cukru oraz 5 łyżkami wody przez 10 minut. Przecedź przez sitko. (Z musu, który Ci pozostanie możesz zrobić mini deserki z rabarbarem). Odstaw do wystygnięcia.

2. Skrusz lód razem z trukawkami. 

3. Połącz rum, sok z rabarbaru, wodę gazowaną. Przelej do kieliszków a następnie uzupełnij skruszonym lodem z trukawkami.

Smacznego!

piątek, 17 maja 2013

Mini deserki z musem rabarbarowym


Jeśli jesteś na permanentnej diecie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Ta słodka przekąska ma zaledwie 60 kalorii, a jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Fantastyczna przekąska na upalne dni :)
Jeśli natomiast zaliczasz się do tej grupy szczęśliwców, która nie wie co to obliczanie kalorii to zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć serka mascarpone!


Składniki (na 6 mini deserków):

400 g jogurtu naturalnego Zott*
1 pomarańcza
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
4 łyżki cukru

1. Rabarbar opłucz, pokrój na 2 cm kawałki. Włóż do garnka i duś razem z cukrem do miękkości (ok. 10 min.)

2. W czasie gdy rabarbar się  dusi, połącz w misce jogurt, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cynamon.

3. Wyłóż jogurt do miseczek/szklaneczek/słoiczków, a następnie nałóż mus z rabarbaru.


Smacznego!

*Jogurt Zott ma najlepszą konsystencję, ale równie dobrze możesz użyć innego jogurtu. 




   Czas na piknik z home&you - półmetek! 
                                                      AKCJA- RABARBAR!

czwartek, 16 maja 2013

Tartaletki z rabarbarem i bezą


Jak co roku, z utęsknieniem czekałyśmy na rabarbar. Jego smak i aromat zawsze przyprawia nas o szybsze bicie serca i jest znakiem, że lato czai się tuż za rogiem. Sezon na rabarbar trwa stosunkowo krótko, więc trzeba "wycisnąć" (w dosłownym znaczeniu) z niego tyle, ile się da.
U nas na pierwszy ogień poszły tartaletki, o których myślałyśmy już od listopada. Warto dla  nich zarezerwować trochę więcej czasu w kuchni, by połączenie słodkiej bezy z kwaśnym rabarbarem zamieniło się w idealny sezonowy deser.

Sezon na rabarbar uznajemy oficjalnie za otwarty! :)


Składniki (na 7 tartaletek, bądź  na 1 dużą tartę)

1 kg rabarbaru
1/2 kg mąki pszennej
300 g zimnego masła roślinnego
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Rabarbar opłucz, pokrój na 1 cm kawałki. Włóż do garnka i duś razem z 1/2 szklanki cukru do miękkości. (ok. 10-15 min)

2. Na blat przesiej mąkę, dodaj 1/2 szklanki cukru,  żółtka (białka włóż do lodówki), masło roślinne oraz skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto. 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremki (farmę na tartę) nasmaruj margaryną, posyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyklej foremki (bądź formę) ciastem. Wstaw do piekarnika na 20 min.

4. Gdy ciasto się podpiecze, nałóż rabarbarowy mus. Wyjmij z zamrażarki kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 min, aby ciasto na górze lekko się zarumieniło.

5. W czasie w gdy ciasto jest w piekarniku, ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, przesiej cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. 

6. Wyjmij ciasto z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 90 stopni. Ubitą pianę wyłóż na ciasto. Ponownie włóż do piekarnika. Piecz 90 min/90 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!





poniedziałek, 13 maja 2013

Śniadanie mistrzów: odsłona pierwsza


Nasza przyjaciółka Ola najlepiej wie jaką pamiątkę z wakacji przywieźć.
Z Czarnogóry otrzymałyśmy od niej słoik pysznej konfitury z fig. Długo myślałyśmy nad stworzeniem dla niej idealnego towarzystwa i zdaje się, że natrafiłyśmy na dobry trop... Od dzisiaj to nasza ulubiona kanapka, która sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. Swoje miejsce zagrzeje również w piknikowym koszu.

Jeśli nie znajdziecie konfitury z fig śmiało możecie zastąpić ją powidłami śliwkowymi. 


Składniki:

ulubione pieczywo (np. ciabatta, bagietka, grahamka)
5 plasterków suszonej szynki, np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej
1 opakowanie serka Philadelphia (125 g)
kilka listków sałaty masłowej
2 łyżeczki konfitury z fig (lub powideł śliwkowych)

1. Liście sałaty umyj i osusz.

2. Pieczywo natnij wzdłuż, ale nie przecinaj do końca.

3. Posmaruj serkiem, ułóż liście sałaty, szynkę i posmaruj konfiturą.

Smacznego!



Czas na piknik z home&you - półmetek!

środa, 8 maja 2013

Spaghetti z brokułowym pesto, orzechami, chili i limonką


Jeśli jesteś fanem brokułów, to danie jest stworzone dla Ciebie!
Spaghetti trochę inaczej- tym razem zamiast sosu bolońskiego główne skrzypce gra pesto brokułowe. Limonka sprawia, że danie nie jest nudne i mdłe, lecz zaskakująco orzeźwiające, a chili nadaje mu delikatnej pikanterii. 
Super szybkie. Super smaczne. Super zdrowe. 

Składniki (4 porcje):

pół opakowania spaghetti (200 g)
1 brokuł
70 g orzechów ziemnych (mogą być solone, prażone)
70 g orzechów nerkowca
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sok z 1 limonki
3 łyżki stołowe startego parmezanu
pół papryczki chili (lub pół łyżeczki ostrej papryczki ze słoika)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


1. W dwóch dużych garnkach wstaw wodę, posól ją (1 łyżeczka na garnek). Gdy się zagotuje, do jednego włóż makaron i ugotuj al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do drugiego garnka włóż brokuła podzielonego na różyczki i gotuj przez 5 min. 

2. W czasie gdy makaron i brokuły się gotują na suchej patelni upraż orzechy na złoty kolor. Następnie przesyp je do miseczki, a na patelnię wylej 2 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Uważaj aby się nie przypaliło, gdyż spaghetti będzie gorzkie.  

3.  Za pomocą blendera zmiksuj ugotowanego brokuła, orzechy, cebulę z czosnkiem, sok z limonki, drobno posiekane chili, 1 łyżkę parmezanu oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Nie musisz miksować do uzyskania gładkiej konsystencji- wystarczy gdy składniki się dobrze wymieszają. 

4. Pesto wymieszaj z makaronem, a następnie posyp startym parmezanem. 

Smacznego!