poniedziałek, 15 grudnia 2014
Krem z buraków + mus z orzechów nerkowca
Od zawsze należałyśmy do miłośników buraków, szczególnie zimą (OK, latem do chłodnika również są niezastąpione). Cudowne jest to, że można z nich przygotować zupy/kremy na wiele sposobów. My postawiłyśmy na mnogość składników. Dodatek imbiru i pomarańczy nadał naszemu kremowi wyjątkowo zimowego charakteru, natomiast kleks orzechowego musu- kunsztu. Warto wypróbować również wersję z dodatkiem fety zamiast musu lub odrobiną mleka kokosowego.
Przygotowałyśmy ten krem dla naszych przyjaciół i okazał się być wielkim hitem. Mus z orzechów nerkowca spotęgował jego pozytywny odbiór. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a prezentuje się, a przede wszystkim smakuje jakbyście poświęcili jej pół dnia.
Składniki:
1 kg buraków
4 ziemniaki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 jabłka
2 cm kawałek korzenia imbiru
1 pomarańcza
2 litry bulionu warzywnego
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego/octu z czerwonego wina
Mus z orzechów nerkowca:
150 g orzechów nerkowca
1 szklanka wody
szczypta cynamonu
szczypta soli
Bulion warzywny
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 por
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1. Przygotuj bulion warzywny: 2 marchewki + 2 pietruszki + 1 mały seler + 1 por + 3 listki laurowe + kilka ziarenek ziela angielskiego- zalej ok 2,5 litra wody, dodaj 1 łyżeczkę soli, przykryj i gotuj na małym ogniu ok 1 godzinę, lub zrób go w inny, ulubiony sposób.
2. Cebulę pokrój w piórka, podsmaż w dużym garnku, (w którym będzie gotowała się zupa) na 3 łyżkach oleju, na małym ogniu, aż się delikatnie zrumieni, wtedy dodaj pokrojone w ósemki, obrane jabłka. Dodaj starty imbir, przeciśnięty czosnek, skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty, smaż przez ok 10 min. na małym ogniu.
3. W tym czasie obierz buraki (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach) i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do garnka, w którym smaży się cebula z dodatkami. Smaż razem przez kolejne 10 min, po tym czasie zalej bulionem warzywnym, Obierz ziemniaki, przekrój na pół, dodaj do pozostałych składników. Zupę gotuj ok 40 min, dopraw solą i pieprzem oraz octem. Zmiksuj.
4. Przygotuj mus z orzechów nerkowca: orzechy upraż na suchej patelni, zalej szklanką wody i odstaw na pół godziny. Następnie dodaj szczyptę cynamonu oraz soli i zmiksuj całość.
Podawaj krem z kleksem musu z orzechów.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz