wtorek, 16 kwietnia 2013

Cukinie faszerowane ziemniakami, groszkiem i bekonem


Faszerowane cukinie trochę inaczej- z ziemniakami, bekonem, imbirem, zielonym groszkiem i mozzarellą. To zaskakująco smaczne towarzystwo dla dosyć mdłej cukinii. 


Składniki:

4 cukinie
4 średniej wielkości ziemniaki
1 szklanka mrożonego groszku
1 opakowanie (ok. 150 g) wędzonego boczku
1 kulka mozzarelli
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu, 
1/2 pęczka szczypiorku, drobno pokrojony



1. Wstaw wodę na ziemniaki, posól ją. Ziemniaki gotuj w mundurkach do miękkości, a następnie ostudź.

2. Rozgrzej patelnię, ułóż na niej plastry boczku. Smaż do momentu, gdy się zrumienią po obu stronach. Pokrój na wąskie paseczki.

3. Cukinie umyj, przekrój na pół. Małą łyżeczką wydrąż środek.

4. Ziemniaki obierz, pokrój w dosyć sporą kostkę. W misce wymieszaj: ziemniaki, groszek( możesz przepłukać go pod ciepłą wodą), bekon, starty imbir, szczypiorek, pokrojoną na drobne kawałeczki mozzarellę, curry, sól i pieprz. 

5. Nadziej cukinie i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 30 min/200 stopni.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz