piątek, 7 listopada 2014

Dyniowa granola



 
Jakie to proste!
Super chrupiąca i smaczna granola, którą można bardzo łatwo zrobić samemu w domu.
Słodzona miodem i odrobiną brązowego cukru. Nie możemy pominąć obecności żurawin, pestek dyni i skórki pomarańczowej.  A te wszystkie dobrocie oblepione dyniowym musem. 
Brzmi pysznie?
Do dzieła!

Składniki:


4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka dyniowego puree
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/8 łyżeczki soli
2 białka
1/2 szklanki pestek z dyni
1/3 szklanki rozpuszczonego miodu
1/4 szklanki oleju
3 łyżki brązowego cukru
2/3 szklanki suszonych żurawin
skórka otarta z 1 pomarańczy (uprzednio sparzonej)


1. Połowę małej dyni (bez pestek) zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35min.

Miękką, upieczoną dynię, oddziel od skórki i zmiksuj na gładką masę.

2. Ubij białka razem z solą na sztywną pianę.


3. Płatki owsiane wymieszaj w dużej misce razem z przyprawami, pestkami dyni, skórką pomarańczową oraz żurawiną.


3. Wymieszaj bardzo delikatnie (łyżką) pianę z ostudzonym puree, płynnym miodem, wiórkami kokosowymi oraz olejem. Powoli wymieszaj pozostałą  masę z suchymi składnikami (bez żurawiny). 


4. Wyłóż masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40 minut, co 10-15 mieszając tak aby granola się nie przypaliła. 

5. Pozwól granoli wystygnąć, pozostawiając ją na blasze przez ok. 20 min. a następnie dodaj żurawinę. 

Smacznego!





2 komentarze: