piątek, 12 lipca 2013

Najlepsze jagodzianki!



Celebruj poranek z najlepszymi sezonowymi drożdżówkami na świecie!
Wypełnione aż po brzegi królowymi sezonowych owoców-jagodami! Takie śniadanie gwarantuje dobry nastrój na cały dzień! Same się przekonałyśmy! Przepis ponownie pochodzi od naszej koleżanki Kasi a dokładnie od jej teściowej, która jest mistrzynią świata w tego typu wypiekach.
Z przepisu wychodzi 30 jagodzianek, co wydaje się być sporą ilością, ale biorąc pod uwagę ich cudowny smak, szkoda dzielić składniki na 2 części. Będziecie wtedy zobligowani do rozpoczęcia zabawy nazajutrz od nowa:)

Składniki (na 30 jagodzianek)

1/2 litra mleka
4 jajka
10 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1 masło
ok. 1 kg mąki
1/2 kg jagód
10 biszkoptów

Kruszonka:

1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

1. Zrób rozczyn: Drożdże rozkrusz i wymieszaj je z 1 łyżką cukry, aż do momentu gdy zmienią konsystencje i staną się rzadkie. Dodaj 1/2 szklanki mleka. Wymieszaj. Następnie dodaj 5 łyżek mąki i ponowienie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok 30 min.

2. Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.

3. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

4. Na blat wysyp mąkę. Po środku "mącznej górki" zrób wgłębienie i umieść w nim wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, delikatnie przesyp mąką z zewnątrz i ponownie utwórz dołek. Dodaj pozostałe mleko. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto a w międzyczasie wlewaj przestudzone, rozpuszczone masło.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie aksamitnie gładkie, bez grudek. Musi odchodzić od ręki i się nie kleić. W razie potrzeby posypuj mąką. Zajmie Ci to ok. 15 min.

5. Wyrobione ciasto przełóż do dużej, naoliwionej miski. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

6. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć.

7. Jagody wymieszaj razem z pokruszonymi biszkoptami.

8. Zrób kruszonkę: Pół kostki masła rozetrzyj palcami z cukrem i mąką. Powstanie suchy piasek z drobnymi grudkami.

9. Oddziel 1/4 ciasta. Resztę pozostaw pod przykryciem, aby nie obsychało. Odjęte ciasto podziel na kila części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta ( 10cm: 5cm) Nie przejmuj się, gdy kształty będą nieregularne:). Powstały placek przełóż do ręki a na środek nasyp 1 łyżkę jagód. Sklej brzegi ciasta, aby jagody nie wypłynęły i uformuj kształt jagodzianki. (My delikatnie rolowałyśmy po blacie jagodziankę, aby uzyskała pożądany kształt). Tak postępuj z resztą ciasta.

10. Jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i  poczekaj aż urosną. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

11. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Bez termoobiegu, aż będą złociste.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz