Wszyscy robią hummus, więc i my postanowiłyśmy przyłączyć się do tego
"hummusowego pospolitego ruszenia". Aksamitna i aromatyczna pasta z ciecierzycy podbija gusta smakowe każdego, kto miał z nią do czynienia.
Cudowne w hummusie jest to, że smakuje rewelacyjnie zarówno w podstawowej wersji (cytryna, czosnek, przyprawy) jak i w wersjach wzbogaconych o: chrzan, orzeszki piniowe czy pietruszkę.
My wybrałyśmy wersję z chrzanem, gdyż jesteśmy jemu zawsze wierne :)
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 łyżek sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek ( + 3 łyżki do polania)
5 łyżek lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3-4 ząbki czosnku
* chrzan, orzeszki pini, natka pietruszki, chilli
1. Ciecierzycę (cieciorkę) zalej 3 szklankami zimnej wody. Odstaw na noc.
2. Odlej wodę z ciecierzycy, opłucz i przełóż do garnka zalewając dużą ilością wody z 1 łyżeczką sody oczyszczonej (w ten sposób unikniesz długiego gotowania). Gotuj 40 min. lub do momentu gdy ziarenka będą po naciśnięciu gładkie w środku, bez grudek. Odcedź i ponownie opłucz.
3. Przygotuj pastę sezamową- tahini:
Zmiksuj w blenderze: uprażone na suchej patelni ziarenka sezamu. Dodaj olej sezamowy, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę zimnej wody. Nadal miksuj, aż pasta będzie gładka.
4. Teraz zmiksuj wszystkie składniki razem- ciecierzycę, pastę sezamową, sok z cytryny, przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz resztę zimnej wody.
5. Przełóż do miseczki, polej oliwą z oliwek oraz posyp wybranymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz