Czy Wy również należycie do fanklubu szpinaku? My z pewnością TAK!
Staramy się wplatać go jak najczęściej do naszych jadłospisów, a ta sałatka jest jedną z naszych ulubionych. Nie dość, że jest ekspresowa w przygotowaniu, to wręcz eksploduje smakiem.
Chrupiący szpinak i gorące plasterki oscypka w połączeniu z lekko kwaśnymi ziarenkami granatu sprawiają, że chcemy więcej i więcej. Wręcz nie można się jej oprzeć!
PS. Chcecie poznać tajemnicę najpyszniejszego sosu do sałatek? Et Voilà!
Składniki:
Sałatka:
opakowanie szpinaku
1 oscypek
pół granatu
garść migdałów w płatkach
pół granatu
garść migdałów w płatkach
Sos musztardowo- miodowy:
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1. Szpinak umyj, osusz i oderwij/odetnij łodyżki. Ułóż na dużym talerzu.
2. Na rozgrzanej patelni podpraż płatki migdałów, a następnie oscypka pokrojonego w talarki (po obu stronach).
3. Wydrąż ziarenka granatu i wszystkie składniki wyłóż na liście szpinaku.
1. Szpinak umyj, osusz i oderwij/odetnij łodyżki. Ułóż na dużym talerzu.
2. Na rozgrzanej patelni podpraż płatki migdałów, a następnie oscypka pokrojonego w talarki (po obu stronach).
3. Wydrąż ziarenka granatu i wszystkie składniki wyłóż na liście szpinaku.
4. Przygotuj sos: wszystkie składniki przełóż do małego słoiczka, zakręć dokładnie i mocno wstrząśnij, aż do aksamitnego połączenia wszystkich składników. Polej sałatkę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz