poniedziałek, 17 lutego 2014

Beza z kremem cytrynowym lemon curd


Tegoroczny (a właściwie to już zeszłoroczny) Mikołaj znał się na rzeczy i wiedział co zostawić pod choinką. Dzięki niemu książkowa kolekcja  Smakolożek powiększyła się o absolutnie cudowną pozycję- książkę Doroty Świątkowskiej znanej większości lepiej jako autorkę bloga Moje Wypieki. Z uwagi na dość zabiegany początek roku dopiero teraz przyszedł czas na wypróbowanie pierwszego przepisu. Wszystkie przepisy wyglądają nieziemsko, tak, że cieknie przysłowiowa ślinka, więc na pewno wiele z nich będzie przez nas wykonana. Niestety, ze względów dość oczywistych „przerobienie” wszystkich przepisów musi zostać rozłożone w czasie :). 

Na pierwszy ogień poszła beza z cytrynowym kremem lemon curd. Wbrew pozorom szybka w przygotowaniu i gwarantująca niesamowity efekt, a smak… hmmm chyba nie musimy nikogo przekonywać że jest idealny. 

Składniki:

Beza:

6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Lemon curd (krem cytrynowy):

1 duże jajko
1 żółtko
70 g drobnego cukru do wypieków
40 g masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny

125 g mascarpone (schłodzonego)
250 g śmietany kremówki 30 lub 36% (schłodzonej)


1. Przygotuj cytrynowy krem lemon curd- możesz przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. W metalowej misce za pomocą trzepaczki roztrzep jajko, żółtko i cukier, do dokładnego połączenia. Następnie przygotuj kąpiel wodną- w większym od metalowej miski garnku zagotuj wodę i umieść w nim miskę. Cały czas mieszając dodaj masło i sok z cytryny, doprowadź do zgęstnienia kremu (ok. 5-7 min.). Jeśli pojawią się grudki- przetrzyj krem przez sitko. 

2. Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi o średnicy 23 cm. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć przygotowanym papierem. 

3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce- cały czas ucierając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana.  Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Pianę podziel na 2 części i ułóż na przygotowanym papierze. Jedną wyrównaj, a drugą pozostaw pofałdowaną.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 90 min. Beza powinna popękać i lekko się zrumienić. Po upieczeniu, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól jej wysychać przez następne kilka godzin. Takie spody bezowe możesz przechowywać nawet 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

5. Dobrze schłodzoną (przez kilka godzin w lodówce) śmietanę ubij na sztywno. 

6. Bardzo delikatnie połącz łyżką najpierw mascarpone z krem cytrynowym- pozostaw 3 łyżki kremu cytrynowego do dekoracji, a następnie dodaj ubitą śmietanę.

7. Na paterze połóż bezowy spód (ten bardziej gładki) równomiernie rozprowadź na nim krem cytrynowy. Polej odłożonymi 3 łyżkami lemon curd, a następnie przykryj drugim bezowym krążkiem.

Smacznego!

PS. Już Ci zazdrościmy, że możesz delektować się tym ciastem :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz