Kto nie skusiłby się takiej kolorowej bruschettcie?
Słodkie pomidorki koktajlowe razem z aromatyczną bazylią i kwaskowatym sosem balsamicznym mogą nieźle namieszać:) Awokado w tym zestawieniu idealnie łączy smaki i sprawia, że nasza grzanka dąży do doskonałości.
Idealna propozycja na przystawkę, grilla czy kolację!
Składniki:
1 bagietka (my użyłyśmy żytniej z ziarnami)
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 garści kolorowych pomidorków koktajlowych (przepołowionych)
1 bardzo dojrzałe awokado (pokrojone w kostkę)
sól, pieprz
garść liści świeżej bazylii
1. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę skrop paroma kroplami oliwy z oliwek i ułóż na gorącej patelni, smaż po obu stronach, do momentu aż się zrumienią.
2. Do małego garnka (bądź na patelni) wlej ocet i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając doprowadź do zagęszczenia się sosu balsamicznego (ok. 6-8) min. Odstaw do wystygnięcia.
3. W misce połącz pokrojone pomidorki, awokado, posiekaną bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj.
4. Ułóż na każdej kromce pomidorową salsę, polej sosem balsamicznym.
Smacznego!
Idealnie :) Z tego co wiem to grzanki do bruschetty naciera się jeszcze czosnkiem :) Bez czosnku to crostini
OdpowiedzUsuńPyszności :-) lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
GENIALNIE !
OdpowiedzUsuńWłaśnie leży u mnie awokado od kilku dni i kombinuje co tu z niego zrobić!!!
DZIĘKI ! :D
pycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie