Czy Wy również jesteście przyzwyczajeni do łososia w wersji:
masełko, cytryna, koperek? My dotąd byłyśmy wiernymi fankami takiego zestawu, aż do czasu pojawienia się w naszym życiu łososia w towarzystwie salsy z mango. Od teraz kupując kawałek świeżego łososia będziemy poddane wewnętrznemu dylematowi, którą z wersji wybrać:)
Składniki (na 2 porcje)
2 filety świeżego łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka słodkiej papryki
pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki.
Salsa mango:
1 dojrzałe mango
1 czerwona cebula
4 truskawki
1 duży pomidor
4 plasterki ananasa (najlepiej świeży)
1 mała papryczka chilli
1 awokado
sok wyciśnięty z połowy limonki
sól, pieprz
garść świeżej melisy
1. Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty łososia: sok z limonki, przyprawy oraz oliwę z oliwek.
Natrzyj nimi łososia. i pozostaw w misce (owiniętej folią) w lodówce na minimum 3 godziny.
2 Mango, awokado i pomidora umyj, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Ananasa obierz i również pokrój na drobne kawałeczki, tak ja truskawki i cebulę.
Dodaj drobniutko posiekaną papryczkę chilli (przekrojona wzdłuż na pól i pozbawiona pestek)
Wymieszaj z sokiem z limonki, posiekaną melisą, szczyptą soli i pieprzu.
3. Ułóż łososia w naczyniu żaroodpornym (bądź innej blaszce, na której lubisz piec).
Piecz 30 min/180 stopni.
4. Po upieczeniu ułóż na talerzu rybę a na niej połóż salsę.
Podaj z ryżem, młodymi ziemniakami bądź kaszą jaglaną.
Smacznego!
No to już wiem co będzie w sobotę na obiad!!!Robię i podrzucę moje foto :)Ehh dziewczyny jesteście rewelacyjne!!!
OdpowiedzUsuńjaki świetny pomysł na salsę!
OdpowiedzUsuńFantastyczny obiad, taki elegancki, niedzielny.
OdpowiedzUsuń