sobota, 4 października 2014

Duszone grzyby z wędzonym białym serem


Do sosu grzybowego dodałyśmy biały, wędzony ser, który pozostał z innego dania i po raz kolejny okazało się, że warto szukać nowych rozwiązań!
Cudowne połączenie zaspokoi wszystkie podniebienia. 
Koniecznie wypróbujcie: z grzybami leśnymi, bądź z pieczarkami, jeśli nie macie pod ręką leśnych zdobyczy.
Kto suszył na jesieni grzyby, ten wygrał, bo może odtworzyć ten smak w dowolnym momencie roku!
Pasuje do ziemniaków oraz wszystkich rodzajów kasz.
Pucha, pycha, pycha!

Składniki:

ok.15 szt. grzybów leśnych/pieczarek (albo garść suszonych grzybów)
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka masła
kostka wędzonego sera
tymianek
sól, pieprz

1. Marchewkę obierz, pokrój w cieniutkie półplasterki, podsmaż na rozgrzanym maśle, na małym ogniu przez ok. 3 min. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Dodaj do marchewki i delikatnie zeszklij (ok 5 min, na małym ogniu).

2. Grzyby oczyść, umyj, pokrój na plasterki. Dodaj 
do podsmażonej marchewki i cebuli. Smaż na małym ogniu przez ok. 10 min, delikatnie podlewając wodą (łącznie wody, ok. 1 szklanka).

3. Posól i popieprz ( po ok. 1/3 łyżeczki) do smaku.

4. Poobrywaj listki tymianku ( łącznie ok. 1 łyżkę). Dodaj pod koniec duszenia sosu.

5. Gotowy sos posyp (przed podaniem) pokruszonym białym wędzonym serem.

Sos idealny do ziemniaków, kaszy gryczanej czy pęczaku.

Smacznego!








1 komentarz: