Oto ostatnia część naszej rabarbarowej trylogii. Pomysł powstał zupełnie spontanicznie, gdy podczas robienia tartaletek z rabarbarem zostało nam w garnku dużo soku. Chciałyśmy go odcedzić, aby mus rabarbarowy nie był za rzadki i oto w ten sposób zostałyśmy ze sporą ilością pysznego, różowego syropu. Nie musiałyśmy długo czekać, aby znaleźć dla niego godne zastosowanie:) To spotkanie rumu, truskawek i soku z rabarbaru, które tworzy orzeźwiające dopełnienie wiosennego popołudnia!
Składniki (na 2 drinki):
60 ml rumu
200 ml soku z rabarbaru (ok. 2 łodygi rabarbaru)
3 łyżki curku
3 truskawki ( świeże bądź mrożone)
kilka kostek kruszonego lodu
50 ml wody gazowanej
1. Rabarbar duś z 3 łyżkami cukru oraz 5 łyżkami wody przez 10 minut. Przecedź przez sitko. (Z musu, który Ci pozostanie możesz zrobić mini deserki z rabarbarem). Odstaw do wystygnięcia.
2. Skrusz lód razem z trukawkami.
3. Połącz rum, sok z rabarbaru, wodę gazowaną. Przelej do kieliszków a następnie uzupełnij skruszonym lodem z trukawkami.
Smacznego!
no no!
OdpowiedzUsuńpycha!
Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)