Jeśli jesteś na permanentnej diecie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Ta słodka przekąska ma zaledwie 60 kalorii, a jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Fantastyczna przekąska na upalne dni :)
Jeśli natomiast zaliczasz się do tej grupy szczęśliwców, która nie wie co to obliczanie kalorii to zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć serka mascarpone!
Składniki (na 6 mini deserków):
400 g jogurtu naturalnego Zott*
1 pomarańcza
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łodygi rabarbaru (ok. 500 g)
4 łyżki cukru
1. Rabarbar opłucz, pokrój na 2 cm kawałki. Włóż do garnka i duś razem z cukrem do miękkości (ok. 10 min.)
2. W czasie gdy rabarbar się dusi, połącz w misce jogurt, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cynamon.
3. Wyłóż jogurt do miseczek/szklaneczek/słoiczków, a następnie nałóż mus z rabarbaru.
Smacznego!
*Jogurt Zott ma najlepszą konsystencję, ale równie dobrze możesz użyć innego jogurtu.
przefajne te desery w słoiczkach:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)