Jeśli jesteś fanem brokułów, to danie jest stworzone dla Ciebie!
Spaghetti trochę inaczej- tym razem zamiast sosu bolońskiego główne skrzypce gra pesto brokułowe. Limonka sprawia, że danie nie jest nudne i mdłe, lecz zaskakująco orzeźwiające, a chili nadaje mu delikatnej pikanterii.
Super szybkie. Super smaczne. Super zdrowe.
Składniki (4 porcje):
pół opakowania spaghetti (200 g)
1 brokuł
70 g orzechów ziemnych (mogą być solone, prażone)
70 g orzechów nerkowca
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sok z 1 limonki
3 łyżki stołowe startego parmezanu
pół papryczki chili (lub pół łyżeczki ostrej papryczki ze słoika)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. W dwóch dużych garnkach wstaw wodę, posól ją (1 łyżeczka na garnek). Gdy się zagotuje, do jednego włóż makaron i ugotuj al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do drugiego garnka włóż brokuła podzielonego na różyczki i gotuj przez 5 min.
2. W czasie gdy makaron i brokuły się gotują na suchej patelni upraż orzechy na złoty kolor. Następnie przesyp je do miseczki, a na patelnię wylej 2 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Uważaj aby się nie przypaliło, gdyż spaghetti będzie gorzkie.
3. Za pomocą blendera zmiksuj ugotowanego brokuła, orzechy, cebulę z czosnkiem, sok z limonki, drobno posiekane chili, 1 łyżkę parmezanu oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Nie musisz miksować do uzyskania gładkiej konsystencji- wystarczy gdy składniki się dobrze wymieszają.
4. Pesto wymieszaj z makaronem, a następnie posyp startym parmezanem.
Smacznego!
Jakie apetyczne zdjęcie - i potrawa na pewno pyszna ;) Kocham każde pesto! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZrobiłam. ZAJEBISTE. Dzięki, Dziewczyny!
OdpowiedzUsuń