Nie mogąc pogodzić się z nieuchronnie kończącym się latem, chcemy wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się nimi aż do pierwszych przymrozków. Maliny i jeżyny są teraz numerem jeden w naszych jadłospisach, głównie za sprawą ich licznej ilości na Ani działce:) Mrozimy je, żeby podczas zimowych spotkań Smakologii, powróciły do nas pod postacią owoców pod kruszonką:) Maliny okazały się być również niesamowite w połączeniu z kaszą jaglaną i zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Dzisiaj przedstawiamy Wam niesamowicie prosty sposób na przygotowanie jakże pysznego deseru! Gdy era malin i jeżyn się zakończy, będzie równie smaczny z innymi sezonowymi owocami np. śliwkami, gruszkami, mandarynkami, czy truskawkami.
Składniki (2 porcje):
1 kostka (250g) twarogu śmietankowego
1 chałwa waniliowa (100g)
1 serek homogenizowany waniliowy
1/2 kg owoców sezonowych
kilka sztuk rurek wafelkowych bądź innych kruchych ciasteczek
1. Twaróg, chałwę i serek homogenizowany zmiksuj na gładką masę.
2. Na spód pucharka ułóż połowę masy serowej, posyp pokruszonymi wafelkami i owocami. Powtórz jeszcze raz wszystkie składniki.
Smaczngo!
Kochane dziewczyny!
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie mam imieniny i nie miała zupełnie pomysłu na deser do pracy, ale inny, nie ciasto jak wszyscy czy gotowe ciasteczka. Ten deser to strzał w dziesiątkę, jestem fanką chałwy więc kupiłyście mnie tym deserem, numer jeden na mojej skromnej liście słodyczy:)