Ta nalewka to cudowny sposób na zamknięcie w butelce zapachu i aromatu pomarańczy oraz kawy- które tak bardzo kojarzą nam się z zimową, świąteczną porą. Przepis pochodzi z pierwszego numeru magazynu KUKBUK i już w zeszłym roku przykuł naszą uwagę. Los chciał, że nie udało nam się na czas przygotować tej nalewki w zeszłym roku, jednak w tym od razu przystąpiłyśmy do działania. Bez wątpienia możemy powiedzieć jedno- od dzisiaj malinówka ma godnego przeciwnika w rozgrzewaniu w mroźne dni!
Składniki:
14 małych pomarańczy
pół litra spirytusu
pół litra wody
garść ziarenek kawy
300 g cukru
1. Rozpuść cukier w cieplej wodzie. Gdy syrop cukrowy się rozpuści, dodaj spirytus.
2. Pomarańcze sparz we wrzątku i ostrym nożykiem zrób dosyć głębokie nacięcia w skórce (ilość nacięć zależy od pożądanej intensywności kawowego aromatu).
3. W nacięcia powkładaj ziarenka kawy.
4. Pomarańcze przełóż do dużego słoja, zalej alkoholem i szczelnie zakręć.
Nalewka nadaje się do wypicia już po 3 tygodniach, lecz najlepsza będzie po upływie 5-6 tygodni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz