wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocny królik, czyli tort cytrynowo-kokosowy




A jakby tak podać tort, jako deser po świątecznym śniadanio-obiedzie? Taki z przymrużeniem oka, z cytrynowym kremem, kryjącym się między biszkoptowymi warstwami. Oblany kremem z mascarpone i posypany wiórkami kokosowymi.
Zapewniamy "wielkie Wow", gdy dumnie wniesiecie takiego biszkoptowego królika na stół:)

PS. Tylko wygląda na trudnego w przygotowaniu. W rzeczywistości, nie odbiega stopniem trudności od zwyczajnego ciasta.



Składniki:


Ciasto:


4 jajka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

1. Włącz piekarnik na 170 stopni, bez termoobiegu.


2. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę, razem z cukrem (przesiewanym  powoli przez sitko). Gdy piana będzie już sztywna, dodaj żółtka. Wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszaj razem z olejem.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm. natrzyj masłem i posyp bułką tartą (tylko spód). Wylej ciasto do tortownicy, piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 min w temperaturze 170 stopni.

4. Po upieczeniu, jeszcze gorący biszkopt, w tortownicy mocno upuść z wysokości ok 60 cm. (ciasto w ten sposób nie opadnie).

Masa:


250 g serka mascaropne

500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej
2 jajka
2 żółtka 
140 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
sok z 2 cytryn
konfitury/dżem pomarańczowy albo ananasowy 

poncz- 4 łyżki cytrynówki (wersja dla dzieci 2 łyżki wody +2 łyżki soku z cytryny)


małe opakowanie wiórków kokosowych

1. Przygotuj cytrynowy krem lemon curd- możesz przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. W metalowej misce za pomocą trzepaczki roztrzep jajko, żółtko i cukier, do dokładnego połączenia. Następnie przygotuj kąpiel wodną- w większym od metalowej miski garnku zagotuj wodę i umieść w nim miskę. Cały czas mieszając dodaj masło i sok z cytryny, doprowadź do zgęstnienia kremu (ok. 5-7 min.). Jeśli pojawią się grudki- przetrzyj krem przez sitko. 

2. Dobrze schłodzoną (przez kilka godzin w lodówce) śmietankę ubij na sztywno.  Podziel na 2 części. Do jednej delikatnie wmieszaj łyżką połowę mascarpone a do drugiej drugą połowę mascarpone i krem cytrynowy.


3. Przestygnięty biszkopt przekrój na pół. Obie części nasącz cytrynówką. Jedną część posmaruj cytrynowym kremem, drugą 3 łyżkami dżemu/konfitur. Połącz obie połówki ciasta (tak jak kanapkę).

Przygotuj pergaminowy prostokąt o wymiarach podobnych do średnicy ciasta. Posmaruj go kremem. Postaw "biszkoptową kanapkę". Odetnij pół księżyc, tak jak na zdjęciu i ułóż tak, aby powstał ogonek. Teraz całość posmaruj białym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Wytnij z papieru uszy i nosek oraz udekoruj tak jak na zdjęciu. Wstaw do lodówki.

Smacznego!





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz